Bitcoinul devine popular în România: povestea din spatele restaurantului care acceptă plata în „moneda Internetului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

„Moneda Internetului“ a ajuns şi în România, un restaurant din Capitală a devenit prima firmă locală care să accepte plata în moneda virtuală bitcoin.

În spatele pieţei Traian din Capitală se regăseşte restaurantul „Conu' Iancu“, nume inspirat de I.L. Caragiale, dar local cu vederi largi, este primul restaurant din Europa de Sud-Est care acceptă plata în bitcoin, „moneda internetului“. „Adevărul“ a stat de vorbă cu Silviu Stănilescu, managerul restaurantului, şi cu Mihai Onosie, reprezentantul comunităţii Bitcoin România şi al companiei Wincoin care a implementat sistemul de plată prin moneda virtuală.

„Este o oportunitate pentru restaurant. Este un lucru nou pentru această piaţă, suntem primii care utilizează această monedă din tot sud-estul Europei. Noutatea creează, în primul rând, curiozitate“, afirmă Stănilescu. El mai spune că există o nişă, oameni care folosesc bitcoin, iar restaurantul le oferă posibilitatea să beneficieze de faptul că folosesc bitcoin.

Acesta susţine că totul a pornit „mai mult ca o glumă“, iar în cele din urmă, „Caragiale s-a modernizat“. „Îi cunoşteam pe băieţii de la Wincoin şi ei mi-au prezentat această criptomonedă. Acesta este un restaurant interbelic, insipirat din viaţa lui Ion Luca Caragiale. Acum, Caragiale s-a modernizat şi acceptă bitcoin“, glumeşte Stănilescu.

Citeşte şi: Cât costă generarea bitcoinilor şi cât curent electric se consumă zilnic

Pentru gurile rele care susţin că moneda va fi folosită pentru a face evaziune fiscală, managerul oferă explicaţii. „Pe mine nu mă afectează cu nimic, pentru că restaurantul nu foloseşte bitcoinul ca monedă, mie în cont îmi intră lei. Se face tranzacţia şi apoi bitcoinii trec printr-un schimb valutar“, a declarat Stănilescu.

Cum funcţionează sistemul

Chelnerul aduce nota de plată şi îl întreabă pe client prin ce modalitate vrea să plătească. Dacă acesta alege plata prin bitcoin, chelnerul introduce numărul bonului într-o aplicaţie specială de pe smartphone. Aplicaţia generează apoi un cod QR care este scanat de către client care confirmă plata. Clientul trebuie să deţină un smartphone sau un telefon capabil să se conecteze la internet şi să acceseze fie o aplicaţie de tip portofelul electronic fie contul său de bitcoin online.

Costul de implementare pentru acest sistem este stabilit în funcţie de fiecare afacere în parte, suţine Onosie. „Săptămâna viitoare vom implementa sistemul într-un restaurant de lux şi într-un magazin de haine de pe Calea Victoriei“, a mai spus el.

Reprezentatul Wincoin şi moderatorul ediţiei în limba română a formului bitcointalk.org susţine că interesul faţă de această monedă a crescut foarte mult în ultima perioadă. Astfel, în doi ani, pe forum, s-a ajuns de la 400 de membri la 2.000. Interesul creşte de la zi la zi. Văd membri noi care postează sau care cer informaţii despre bitcoin. „Bitcoini reprezintă bani versiunea 2.0“, mai spune Onosie.

El va fi prezent şi la întrunirile ce vor avea loc în fiecare duminică la restaurantul „La Conu Iancu“. Acolo se vor strânge membri ai comunităţii Bitcoin România, dar şi persoanele care doresc să afle mai multe despre această monedă.

Ce este bitcoin

Bitcoin este o monedă electronică. Sistemul este similar unui cont bancar în care banii sunt stocaţi sub forma unor numere, iar tranzacţiile se fac prin mutarea unui număr dintr-un cont în altul. Baza de date cu numerele este stocată în fiecare computer care participă la tranzacţii cu bitcoini. În comparaţie cu monedele convenţionale, bitcoin diferă prin faptul că nu poate controla nimeni valoarea. Inflaţia este limitată şi controlată de programul Bitcoin.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite