Cât costă generarea bitcoinilor şi cât curent electric se consumă zilnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bitcoinii au ajuns la o valoare echivalentă cu 10 milioane de euro

Moneda virtuală bitcoin a stârnit o adevărată goană după aur. În timp ce unele persoane cumpără bitcoini, altele preferă să îi genereze. Zilnc, „minerii“ consumă curent electric în valoare de 150.000 de  dolari.

Mineritul este procesul prin care se generează bitcoinii. Acest procedeu se realizează cu ajutorul unui computer şi al unui program specializat. Utilizatorii lasă programul să ruleze, programul rezolvă o serie de ecuaţii complexe care aranjează tranzacţiile făcute bitcoini în blocuri. Când un bloc este finalizat, minerul este răsplătit cu 25 de bitcoini. Un bitcoin valora, în momentul redactării acestui articol, 100 de dolari.

Înainte să plănuiţi ce veţi face cu banii obţinuţi din minerit, trebuie să luaţi în considerare anumite aspecte. În primul rând, finalizarea unui bloc durează foarte mult timp şi aveţi şanse mai mari să generaţi bitcoini alăturându-vă unui „mining pool“ şi să încercaţi să rezolvaţi ecuaţiile împreună cu alţi mineri (profitul se împarte în funcţie de contribuţia fiecăruia). În al doilea rând, dacă vreţi să generaţi bitcoini aveţi nevoie de un computer special, al cărui preţ poate ajunge până la 2.500 de dolari.

Mineritul se face prin placa video a computerului, nu prin procesor. Laptopurile ies din ecuaţie dacă chiar vreţi să scoateţi bani şi nici cu un computer desktop perforformant s-ar putea să nu ieşiţi pe plus. Mineritul de bitcoini este o activitate foarte solicitantă pentru sistem, o activitate care ridică foarte mult consumul de energie iar aceste costuri se vor ridica, de cele mai multe ori, peste valoarea bitcoinilor obţinuţi.

Vă voi da un exemplu personal. Cuprins de febra aurului virtual, am încercat să generez bitcoini folosindu-mă de laptopul meu personal. Am laptop cu procesor Intel Core i5, tactat la 2,4Ghz, 4GB memorie RAM şi o placă video dedicată Nvidia Geforce GT610m. Configuraţia aceasta îmi permite orice, de la browsing până la unele jocuri nu foarte solicitante. 

Vrând să testez care este diferenţa de consum de energie, am lăsat laptopul să funcţioneze pe baterie, setat pentru maximum de performanţă. Cu browsing şi streaming video, bateria a ţinut aproximativ 2 ore jumătate. Cu programul de minerit deschis, bateria a ţinut aproape o oră iar laptopul era atât de fierbinte încât abia îl puteam atinge. După o săptămână în care am rulat programul aproximativ 3 ore pe zi, am reuşit să obţin 0 bitcoini sau 0,0057 Euro (programul are un convertor valutar implementat).

La nivel mondial se consumă zilnic 982MWh pe minerit. Această cantitate de curent electric poate alimenta 31.000 de case sau jumătate din acceleratorul de particule din Elveţia, potrivit Bloomberg, care citează un studiu Blockchain.info. Costurile mineritului se ridică la 147.000 de dolari pe zi (numai consumul de curent electric, fără valoarea echipamentului). Mulţumită preţului ridicat al bitcoinilor, procesul este, deocamdată, unul profitabil iar zilnic se generează bitcoini în valoare de 681.000 de dolari.

Mineritul rămâne, totuşi, o activitate pentru cei care au echipamente specializate însă, dacă vreţi să vă încercaţi norocul puteţi descărca programul GUI Minerdar citiţi acest ghid pentru începători înainte.
 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre moneda virtuală bitcoin accesează linkurile de mai jos: 

Se sparge bula Bitcoin? Moneda virtuală s-a depreciat cu 50% în câteva ore

VIDEO Bitcoin, noua monedă „de aur” a Internetului, şi povestea românului din inima fenomenului de două miliarde de dolari

Ultimul virus care face ravagii: Skypemageddon pentru bitcoin

Bitcoin, moneda care profită de criză

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite