Beckers, CEO Romtelecom şi Cosmote: Integrarea legală ne va lua probabil un an. Cea operaţională va fi mult mai rapidă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nikolai Beckers
Nikolai Beckers

Integrarea Romtelecom si Cosmote, operatori care formeaza impreuna cel mai mare business de telecomunicatii de pe piata locala, cu afaceri de 1,08 miliarde de euro anul trecut, va dura din punct de vedere legal cel mai probabil in jur de un an, in timp ce operational acest lucru poate avea loc mult mai repede, a declarat pentru Wall-Street.ro, Nikolai Beckers, germanul de la conducerea celor doua companii.

Despre fuziunea Romtelecom si Cosmote se vorbeste de ani de zile, pentru ca unirea celor doua companii detinute direct de grecii de la OTE si indirect de Deutsche Telekom, unul dintre cele mai mari grupuri telecom din Europa, “face sens”, dupa cum afirma si Beckers. Practic, ar insemna fuziunea unei companii cu operatiuni in zona de telefonie fixa, televiune si internet fix, cu una care ofera telefonie mobila si internet mobil.

Daca il intrebi pe Nikolai Beckers (49 de ani) care sunt cele mai importante decizii pe care le-a luat in prima jumatate de an a mandatului sau, iti va spune ca definirea strategiei pentru cele doua companii.

“Un alt lucru important este sa repozitionam ambele companii ca un operator integrat si sa gasim sinergiile dintre ele. In primul rand, trebuie separata partea legala de cea operationala. Partea legala depinde de discutiile dintre actionari, adica intre OTE si Guvernul Romaniei. Si trebuie discutat despre procedura de fuziune, care este calendarul, cum facem asta in mod concret. Sunt diverse optiuni”, adauga Beckers.

Astfel, discutiile intre actionari vor incepe dupa ce Ministerul pentru Societatea Informationala isi va alege un nou consultant pentru a vinde restul de 46% de actiuni pe care le detine la Romtelecom.

“Daca totul merge bine, probabil, pe partea legala, va dura un an sau ceva in genul acesta. Pe zona operationala ne putem misca mult mai repede, pentru ca actionarii sunt de acord ca are sens sa avem o integrare operationala, ca acest lucru va duce la o mai buna performanta a celor doua companii. Saptamana viitoare vom avea o intalnire a boardului si dupa aceea vom avea mai multe informatii despre acest subiect”, mai spune seful Romtelecom si Cosmote.

Guvernul ar prefera ca pachetul de actiuni de 46% din Romtelecom sa fie vandut prin listare la Bursa de Valori Bucuresti, dar asteapta si opinia consultantului, astfel incat castigul statului sa fie cat mai mare.

Ce vrea Deutsche Telekom: listarea Romtelecom pe bursa sau sa cumpere si restul de 46% dintre actiuni?

Intrebat daca Deutsche Telekom ar prefera o listare a Romtelecom pe Bursa de la Bucuresti sau sa cumpere actiunile statului roman din cadrul companiei cu afaceri de aproape 620 de milioane de euro anul trecut, Nikolai Beckers a afirmat ca deocamdata este prematur sa comenteze aceste optiuni ale grupului german.

“Nu am ajuns inca in acest punct. In primul rand, Guvernul trebuie sa se hotarasca ce vrea sa faca. Este foarte dificil sa comentez acest lucru. Pana la urma, actionarii trebuie sa vorbeasca si sunt mai multe posibilitati…atat cele mentionate, dar sunt si altele. Suntem foarte la inceputul acestui proces si sa raspund acum concret este putin prematur. Intai trebuie ca Guvernul sa numeasca un consultant, apoi, acesta va analiza compania si vom veni si noi cu solutii. Iar, dupa ce consultantul isi va prezenta solutiile sau optiunile pentru Guvern, acesta va discuta cu OTE, DT pentru a ajunge la un acord. Sunt posibilitati variate, dar acum este putin prematur pentru a vorbi despre acest lucru”, a mai spus Beckers.

Legat de ce va inseamna integrarea pentru cei aproape 10.000 de angajati ai Romtelecom si Cosmote, managerul a spus ca nu va afecta numarul salariatilor.

Citiţi continuarea articolului pe wall-street.ro

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite