Bacteriile din Marea Britanie au trăit 533 de zile în spaţiu

0
0

Bacteriile luate de pe stâncile din Beer, pe coasta sudică a Marii Britanii, s-au dovedit a fi nişte călători în spaţiu excelenţi.

Microorganismele au fost puse în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale pentru ca cercetătorii să poată studia cum se descurcă în condiţiile ostile din spaţiul extraterestru.

După un an şi jumătate, oamenii de ştiinţă au verificat starea bacteriilor şi au descoperit că cele mai multe erau încă în viaţă.

"S-a propus ca bacteriile să fie folosite în sistemele de susţinere a vieţii pentru recicla totul. Se mai crede că dacă vom construi la un moment dat baze pe Lună şi pe Marte, vom putea folosi bacteriile pentru bio-minerit - adică să fie folosite la extragerea mineralelor din roci", a declarat cercetătorul dr. Karen Olsson-Francis, potrivit BBC.

Bacteriile au fost trimise în spaţiu pe şi în bucăţi mici de roci de pe Terra. Acolo, ele au fost expuse la radiaţii extreme ultraviolete, raze cosmice şi schimbări dramatice de temperaturi. Cercetătorii investighează acum cum au reuşit ele să supravieţuiască acolo timp de 533 de zile.

Sporii bacteriilor au mai rezistat în spaţiu, dar aceasta este cea mai lungă experienţă în univers a cianobacteriilor, adică a microorganismelor care realizează fotosinteză.Mai multe - Tehnologie

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite