Autentificarea cu smartphone-ul ar putea înlocui curând o parte din parolele tale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autentificare cu smartphone-ul. FOTO Shutterstock
Autentificare cu smartphone-ul. FOTO Shutterstock

Apple, Google şi Microsoft au anunţat pe 5 mai că vor sprijini un tip de autentificare care evită cu totul parolele şi, în schimb, solicită utilizatorilor deblocarea smartphone-ului pentru a se conecta la site-uri web sau la servicii online.

Acest nou standard de autentificare cu smartphone-ul este creat de Alianţa FIDO şi Consorţiul World Wide Web.

Experţii spun că modificările ar trebui să ajute la dispariţia multor tipuri de atacuri de tip phishing şi să uşureze povara generală a parolelor pentru utilizatorii de internet, dar avertizează că un viitor cu adevărat fără parolă ar putea fi încă departe pentru majoritatea site-urilor web.

Giganţii din domeniul tehnologiei se alătură unui tendinţe din industrie pentru a înlocui parolele, care sunt uşor de uitat, frecvent furate de programe malware şi scheme de phishing, sau divulgate şi vândute online în urma breşelor de date din companii.

Apple, Google şi Microsoft se numără printre cei mai activi participanţi la noul standard de conectare fără parolă elaborat de FIDO ("Fast Identity Online") Alliance şi World Wide Web Consortium (W3C), grupuri care au lucrat cu sute de companii de tehnologie în ultimul deceniu pentru a dezvolta un nou standard de conectare, care să funcţioneze în acelaşi mod în mai multe browsere şi sisteme de operare.

Potrivit Alianţei FIDO, utilizatorii vor putea să se conecteze la site-uri web prin aceeaşi acţiune pe care o fac de mai multe ori în fiecare zi pentru a-şi debloca dispozitivele - introducerea unui cod PIN pe dispozitiv sau autentificarea biometrică, cum ar fi cu amprentă sau prin scanarea feţei.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite