AOC U32U1 Porsche Design, monitor premium pentru editare foto-video [TECH REVIEW]

0
Publicat:
Ultima actualizare:

AOC U32U1 Porsche Design este un monitor care te impresionează din prima clipă prin dimensiuni și construcția / designul specific produselor care poartă amprenta brandului Porsche. Mai exact monitorul AOC U32U1 a fost proiectat de Studio F.A. Porsche.

E vorba de ceeași companie germană Porsche care face mașinile sport. Cu toate acestea, divizia de consultanță în design nu proiectează doar automobile și monitoare, ci o gamă foarte largă de produse.

Monitor AOC U32U1. FOTO Adrian Pogîngeanu
Monitor AOC U32U1. FOTO Adrian Pogîngeanu

Și dacă am vorbit de dimensiuni, AOC U32U1 Porsche Design are diagonala de 31.5 inci (80 cm), raport de aspect 16:9 și construcția din metal îi ridică greutatea la 10.3 Kg. E probabil cel mai mare monitor ca suprafață a ecranului pe care l-am testat până în prezent. Pentru că de obicei ecranele cu diagonale mari sunt UltraWide (21:9). 

O caracteristică deosebită, care nu se întâlnește pe orice monitor, este posibilitatea de a roti ecranul pe înalt, opțiune utilă pentru un designer web sau alte tipuri de creatori de conținut.

În afară de poziționarea orizonatală sau verticală pe picior are și posibilitate de montare pe perete VESA 100 x 100 mm.

Un scurt clip video cu monitorul din mai multe unghiuri.

Înainte de a trece mai departe să vorbim puțin despre cutia în care vine și de conținutul ei. Din motive de siguranță cutia e uriașă și monitorul e excelent protejat, dar lăsând asta la o parte, în interior găsești monitorul, stativul / trepiedul care se îmbină fără unelte cu piciorul atașat pe monitor, manual de utilizare și o mulțime de cabluri: 

- de alimentare;

- USB 3.0;

- HDMI de 1.8m;

- Display port 1.8m.

Am testat monitorul AOC U32U1 mai bine de o lună și nu s-a integrat complet în setup-ul meu de ecrane de gaming. Rata de refresh de 60Hz nu-l recomandă pentru gaming și nici rezoluția 4K, deși cu puterea plăcilor RTX din seria 4000, rezoluția asta nu mai e un obstacol. 

Evident pentru că nu e un monitor de gaming, ci unul profesional Home & Office. Și dacă am folosit cuvântul profesional să intrăm mai adânc în specificații: panoul e un LED IPS cu 1.07 miliarde de culori, adâncime de culoaree 10 biți, rezoluție 3840 x 2160, timp de răspuns 5ms, luminozitate 600 cd/m2 și spațiu de culoare 135% sRGB, 100% Adobe RGB, 98% DCI-P3. Ecranul se vede bine oricum l-ai privi datorită unghiului maxim de vizibilitate pe orizontala/verticala de 178°/178°. Contrastul tipic e de 1300:1, iar cel dinamic  50000000:1.

Sunt multe numere, dar cum se vede de fapt? Ecranul e mat, mult mai luminos decât media, fără strălucire deranjantă, culorile sunt naturale, nu foarte vii cum se întâmplă de obicei pe ecranele de gaming. Aș spune că e deopotrivă impresionat și aproape liniștitor să lucrezi pe AOC U32U1. Ultima parte se datorează tehnologiilor Flicker Free și Low Blue Light‎.

Monitor AOC U32U1. FOTO Adrian Pogîngeanu
Monitor AOC U32U1. FOTO Adrian Pogîngeanu

Marginile sunt subțiri și ecranul parcă cade pe tine, senzație dată de dimnsiunile apreciabile și de faptul că nu poate fi poziționat foarte jos, baza e puțin mai înaltă decât la alte monitoare.

Monitorul AOC este echipat cu o serie de porturi video:  USB-C, HDMI 1.4, HDMI 2.0, DisplayPort 1.4. Porturi audio: jack de căști și audio line in. Pentru date 2 porturi USB-A (3.0), iar pentru siguranță sistem Kensigton Lock.

În spate monitorul are și 2 difuzoare de 2w care se aud bine, dar căștile sau un sistem audio separat vor fi întotdeauna mai bune.

Pentru a înțelege cel mai bine diferența între el și celalte monitoare iată o captura de ecran cu AOC U32U1 și celalte 2 ale mele în mijloc și stânga. 

image

Cel din mijloc e un ultrawide de 34 inci / 2K, iar cel din dreapta e 16:9 de 27 inci / 2K. Cred că diferențele de dimensiune, culori și claritate sunt evidente și nu e nimic de adăugat.

Setările monitorului conțin ajustările sau calibrarea obișnuită: de culoare / luminozitate / contrast / gama și câteva presetări de culoare, cum ar fi cald, normal, rece, sRGB etc. 

Dacă cauți un monitor cu ecran mare, care să fie și stilat, AOC U32U1 Porsche Design este o variantă bună. Designul său Studio Porsche și calitatea luxoasă a construcției suportului sunt cu adevărat impresionante, iar la asta se adaugă o gamă suficientă de porturi audio-video și de date.

Monitorul are luminozitate excepțională, rezoluție 4K și oferă o experiență impresionantă când lucrezi pe el. Dar toate astea vin la un preț pe măsură, de circa 4500 lei, la momentul acestui review.

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite