Articol publicitar

5G deschide noi arene competitive pentru telecomunicaţii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
huawei

5G oferă operatorilor o oportunitate interesantă de a atrage venituri dintr-o serie de noi pieţe, dar ei vor trebui să acţioneze decisiv pentru a îşi recupera costurile ridicate cu investitiile în tehnologii.

Ceea ce face ca tehnologia 5G să fie atât de interesantă nu sunt neapărat îmbunătăţirile serviciilor pe care le va aduce pentru consumatori, deşi acest lucru este important.   Cel mai mare beneficiu vine din modul în care tehnologia extinde orizonturile telecomunicaţiilor, oferindu-le oportunităţi pe o serie de pieţe indisponibile până acum pentru ei.

Într-o sesiune specializată la Congresul Total Telecom din acest an, Kimmo Pentikäinen,  vicepreşedintele pentru dezvoltarea afacerilor la compania finlandeză de telecomunicatii Elisa, a declarat că, în pofida numeroaselor îmbunătăţiri, consumatorii ar trebui să fie puternic stimulaţi să treacă la 5G.

„Pe piaţa noastră, în 4G, puteţi atinge chiar viteza de 300 mbps, deci unde veţi găsi acea valoare suplimentară? De ce ar trebui să faceţi upgrade de la 4G la 5G? ” a spus el, arătând jocurile în cloud şi transmisiile 4K ca fiind principalii factori care ar putea oferi această valoare suplimentară. Michel Sabatier, Director de Dezvoltare a Afacerilor la West Midlands 5G a adăugat că realitatea augmentată la evenimentele sportive devine şi acum o zonă de interes foarte dinamică.

Dar principala valoare a acestei tehnologii este pentru companii şi IMM-uri.

„Va fi posibil să concurezi pe noi pieţe care nu existau înainte de 5G”, a remarcat Azam Beyk, consultant OSS de pre-vânzare la Comarch. „De exemplu, operatorii de telefonie mobilă pot concura în mod eficient cu operatorii de telefonie fixă, prin acces wireless fix. Dar cea mai mare parte a monetizării 5G va fi în industrie şi pentru companii.”

„Întotdeauna spun că dimensiunea absolută a industriei se corelează cu impactul absolut al 5G asupra industriei respective”, a continuat el. „Cele mai mari efecte vor fi resimţite de producţie, comerţ cu amănuntul, asistenţă medicală, mass-media şi divertisment. Se estimează că implementarea 5G în aceste industrii va conduce la o îmbunătăţire a PIB-ului global cu 5% până în 2030 - adică 1,4 trilioane de dolari. ”

Însă, pentru a valorifica cu adevărat oportunitatea 5G pentru Europa şi pentru a obţine o cotă din aceste 1,4 trilioane de dolari, continentul va trebui să investească. Lise Fuhr, directorul general al ETNO, a declarat că investiţia Europei în 5G rămâne în urmă faţă de cea a altor naţiuni, susţinând că SUA au realizat un nivel aproape dublu. Cu toate acestea, trendurile se schimbă, COVID-19 creând un mediu în care investiţiile în 5G sunt acum critice.

„De mulţi ani, Europa a fost foarte dură cu politica de concurenţă”, a spus Fuhr. „Nu a fost la fel de concentrat asupra modului de gândire al politicii industriale. Văd că schimbarea se întâmplă chiar acum în Europa cu noi planuri de redresare economică. ”

Motivat de potenţialul enorm al aplicaţiilor industriale, 5G are în mod clar potenţialul de a-şi justifica costurile de implementare.

„Deşi vor exista unele cazuri de utilizare de consumatori - inclusiv jocuri în cloud şi realitate augmentată - vedem cea mai mare parte a oportunităţii în spaţiul industrial”, a rezumat Angel Dobardziev, director senior al IDC. „De la producţie, echipamente controlate de la distanţă, conducere autonomă, asistenţă medicală la distanţă .”

Citește mai multe despre: 5g
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite