VIDEO Robotul NASA care va imprima 3D pe Lună. Europenii şi americanii vor fi vecini în craterele selenare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza ar urma să fie construită cu ajutorul imprimării 3D
Baza ar urma să fie construită cu ajutorul imprimării 3D

După ce Agenţia Spaţială Europeană a anunţat că ar dori să construiască o bază pe lună, care să fie realizată prin imprimare 3D, şi NASA şi-a prezentat planurile pentru un asemenea demers.

Baza americanilor ar urma să fie construită tot în craterul Shackelton de la Polul Sud al Lunii, unde lumina Soarelui este constantă datorită înclinării Lunii. Cum vor face ei construcţia? Vor trimite un robot care va folosi praful lunar ca material pentru a imprima 3D.

Laboratorul Jet Propulsion de la NASA, cel care se ocupă cu proiectele mai puţin realiste şi care ar putea fi realizate în viitorul îndepărtat, colaborează cu arhitecţii Tomas Rousek, Katarina Eriksson şi Ondrej Doule pentru a dezvolta modulul SinterHab. Modulul este numit astfel pentru că se bazează pe procesul de aglutinare (sintering). 

Robotul încălzeşte praful lunar până aproape de punctul de topire, unde particulele fine se combină şi devin un bloc solid de ceramică. Pentru a face acest lucru, inginerii de la JPL au propus folosirea unor microunde la fel de puternice ca cele din bucătăria noastră, particulele urmând să atingă 1.500 de grade Celsius.

Faţă de planul Agenţiei Spaţiale Europene, proiectul NASA are tocmai acest avantaj că nu trebuie să transporte agent de îmbinare de pe Terra, astfel făcând totul mult mai uşor. NASA trebuie să trimită pe Lună doar robotul care să se ocupe de aşa ceva. Alimentarea robotului va fi făcută cu ajutorul unor panouri solare.

Iată robotul într-un test obişnuit făcut de NASA


Laboratorul SinterHab va putea fi montat pe robotul Athlete, pe care NASA îl deţine deja. Acesta are şase picioare, poate avea o capsulă pe el, iar braţele sale pot îndeplini mai multe funcţii. Astfel, NASA poate să modifice robotul pentru ca braţele sale să fie practic mici cuptoare de agent de îmbinare, pentru a construi şi imprima pe suprafaţa Lunii, iar la nevoie robotul Athlete se poate transforma şi în alte trei mici roveruri.

Nu există încă o estimare de costuri, dar o rachetă ar trebui să transporte modulul principial pe Lună, iar apoi să transporte şi celelalte componente ale unei baze lunare, care să fie apoi îmbinate în două săptămâni prin crearea agentului de aglutinare. 

Pe lângă construcţia propriu-zisă, astronauţii vor putea folosi tehnologia pentru a transforma mediul înconjurător şi pentru a bloca praful din jurul bazei: podele, trotuare sau garduri. Praful lunar a fost numit oricum cea mai mare problemă pentru călătorii spaţiali.

Mai multe detalii despre proiect puteţi găsi la acest link.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite