VIDEO FOTO Cranii alungite ca ale extratereştrilor din „Alien”, descoperite într-un cimitir  antic din Mexic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deformarea craniilor era aplicată copiilor imediat după naştere
Deformarea craniilor era aplicată copiilor imediat după naştere

Craniile demne de scenariului filmelor lui Ridley Scott au aproximativ 1.000 de ani şi au fost descoperite de arheologi în cimitirul unui mic sat din Mexic. Practica de deformare a craniilor era folosită pentru a diferenţia statutul social.

Descoperirea arheologilor reprezintă o nouă dovadă a deformării craniene practicate ca ritual de evidenţiere a clasei sociale. Conform primelor estimări, craniile descoperite în satul mexican Onavas au aproximativ 1.000 de ani şi constituie primele dovezi că practica de legare a craniilor pentru a le constrânge să-şi alungească forma era prezentă în zonă.

„Deformarea craniilor în culturile mesoamericane era folosită pentru a diferenţia un grup social de altul şi ca ritual”, a declarat arheologul Cristina Garcia Moreno, directoarea proiectului de cercetare, citată de dailymail.co.uk.

Cimitirul antic conţine rămăşiţele a 25 de persoane, dintre care 13 prezintă deformări craniene , iar cinci au şi semne de mutilare a dinţilor. „Această descoperire unică demonstrează amestecul de tradiţii ale diferitelor grupuri din nordul Mexicului”, a explicat cercetătoarea extinderea influenţei culturii mesoamericane mult mai mare decât se credea anterior.

Deşi ritualul este considerat marca statutului social, cimitirul mexican păstrează încă mistere. „Nu putem recunoaşte diferenţe sociale pentru că toate mormintele par să aibă aceleaşi caracteristici. Nu am putut determina nici de ce unele rămăşiţte poartă ornamente şi altele nu, sau de ce, din cele 25 de schelete, doar unul aparţinea unei femei”, a spus arheologul.

Ritualuri şi obiecte de cult

alien

Unele dintre rămăşiţele găsite aveau încă ornamente, de la brăţări, la bijuterii pentru nas, cerceri sau pandantive făcute din scoici. Într-un cimitir a fost descoperită şi carapacea unei broaşte ţestoase, aşezată peste abdomenul persoanei înmormântate, scrie „Past Horizons”.

Cercetătorii cred că mutilările dentare descoperite reprezintă un ritual de trecere la adolescenţă, fiind observat în mai multe culturi. „Ipoteza este confirmată acum de descoperirile din cimitirul Sonora, unde cele cinci cranii cu urme de mutilare dentară aparţineau unor tineri mai mari de 12 ani”, a explicat Moreno.

Cristina Garcia Moreno, coordonatoarea proiectului arheologic, este profesor la Arizona State University şi a efectuat cercetarea cu permisiunea Institutului Naţional de Antropologie şi Istorie (National Institute of Anthropology and History).

Deformarea craniilor de-a lungul istoriei

Dovezi ale practicii apar şi în picturi. Cunoscută ca legarea sau turtire a capului, practica era folosită pentru a simboliza afilierea la un grup sau ca metodă de a demonstra statutul social.

Cele mai vechi dovezi scrise ale deformării craniene datează din anul 400 î.e.n. Hipocrate descria „macrocephali”, sau „capetele-lungi”. Se crede însă că practica este mult mai veche, este posibil ca şi neanderthalii să o fi aplicat.

Practica de obţinere a unui craniu ca de extraterestru

De obicei, alungirea craniilor se efectua în copilărie, craniile fiind cu atât mai uşor de modelat cu cât copiii erau mai mici, înainte de solidificarea oaselor.Pentru a crea capetele de „alien”, bucăţi de lemn erau strâns legate de craniu, imediat după naşterea copiilor, începând de la vârsta de o lună, timp de şase luni.

Metoda era extrem de riscantă, iar faptul că mulţi dintre cei cu cranii desfigurate au murit tineri este o dovadă de cât de periculoasă este procedura, spun cercetătorii. Forţa excesivă cu care le era strâns craniul omora mulţi copii şi adolescenţi, estimează cercetătorii.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite