Tinereţe nucleară: puştiul de 13 ani care şi-a construit propriul reactor de fuziune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un băiat de 13 ani din Marea Britanie este cea mai tânără persoană din lume care a reuşit să construiască un reactor de fuziune nucleară, potrivit CNet.

Când majoritatea copiilor de vârsta lui se joacă pe console, Jaimie Edwards stă peste program la şcoală pentru a lucra la panoul de control al reactorului nuclear de fuziune. El tocmai şi-a atins ţelul de a fi cea mai tânără persoană din istorie care a construit un astfel de dispozitiv. Înainte, recordul era deţinut de un american de 14 ani.

Anul trecut, Edwards a făcut o prezentare în care cerea finanţare pentru a-şi realiza proiectul, iar şcoala lui, Penwortham Priory Academy, i-a oferit un buget de 3.350 de dolari.

Tânărul a avut nevoie de numeroase piese speciale. El a trebuit să comande o cameră şi un furtun pentru vidare, fire din tugnsten, o bară din aluminiu şi valve, printre altele. Una dintre cele mai mari provocări a fost să găsească şi astupe scurgerile din camera pentru vidare. El a trebuit să ia parte la un curs în care a fost instruit în privinţa pericolelor radiaţiilor.

Edwards a ţinut şi un blog în care şi-a detaliat progresul. El spune că un profesor a început să îşi facă griji când o canistră cu deuteriu a fost livrată la şcoală.

Scopul experimentului era să ciocnească doi atomi de hidrogen pentru a produce heliu prin fuziune nucleară şi tânărul de 13 ani a reuşit să facă acest lucru. 

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite