Robotul de explorare marţiană Opportunity a fost declarat „mort“ de către NASA, după 15 ani de aventură

0
0

Misiunea Opportunity de pe Marte a fost una dintre cele mai importante din istoria Agenţiei Spaţiale Americane, aceasta având rolul de a ne face să înţelegem mai bine planeta care se învecinează cu Pământul.

Micul robot a fost doar primul pas în lungul drum al explorării Planetei Roşii, al cărei apogeu va fi atins în deceniul următor, odată cu primele echipaje umane care vor ajunge acolo.

Robotul de explorare Opportunity a fost lansat acum aproximativ 15 ani şi a făcut parte dintr-o misiune extrem de mediatizată a NASA. Practic, acesta a fost primul contact „HD” al omenirii, în ceea ce priveşte suprafaţa marţiană, iar pozele trimise de micul aparat au făcut înconjurul lumii. 

Ceea ce este şi mai impresionant este faptul că Opportunity a rezistat 15 ani, în condiţiile în care acesta a fost proiectat cu o durată de viaţă de doar 90 de zile.

De-a lungul perioadei în care a fost în activitate, Opportunity a călătorit 45 de kilometri pe suprafaţa lui marte, distanţa dintre craterul Eagle, locul în care misiinea a debutat, până la craterul Endeavour.

NASA a confirmat că robotul nu mai este operaţional, după ce a trebuit să îndure o furtună de nisip în care a fost prins în urmă cu aproape 9 luni, pe 10 iunie 2018. Opportunity a fost neresponsiv încă de atunci, iar decizia de a fi declarat „mort” a fost luată în cursul zilei de joi.

Astfel, roboţii de explorare Curiosity şi InSight rămân singurii operaţionali pe solul Planetei Roşii, urmând să li se alăture Mars 2020, o misiune care nu a debutat încă.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite