Pământul a înregistrat „cea mai scurtă zi din toate timpurile”: Planeta se învârte mai repede
0Pământul a stabilit un nou record pentru cea mai scurtă zi. Rotaţia rapidă, care înseamnă că rotaţia de 24 de ore a fost făcută cu 1,59 milisecunde mai repede, a avut loc pe 29 iunie, dând bătăi de cap oamenilor de ştiinţă. Asta pentru că rotaţia Pământului încetineşte, de obicei, iar acum pare să accelereze.
În ultimii 50 de ani, s-au adăugat secunde de 27 de ori, pentru a compensa rotaţia încetinită şi pentru a menţine ceasurile globale sub control. Ceasurile s-au oprit cel mai recent în 2016 pentru a ţine cont de acest efect astronomic ciudat, potrivit The Sun.
Acum, rotaţia Pământului pare să se accelereze, iar oamenii de ştiinţă nu ştiu exact de ce.
De obicei, zilele devin mai lungi - deşi foarte puţin.
Acest lucru se datorează faptului că Pământul este atras în mod constant de Soare şi de Lună.
Cu toate acestea, data de 29 iunie marchează cea mai scurtă zi de până acum, într-o perioadă de cinci ani de tendinţă de scădere a zilelor.
A fost cea mai rapidă sosire a miezului nopţii de când au început măsurătorile, în anii 1960, potrivit datelor Serviciului Internaţional de Rotaţie a Pământului şi Sistem de Referinţă.
Dar recordul este valabil doar pentru istoria înregistrată - oamenii de ştiinţă cred că zilele erau chiar mai scurte pe vremea dinozaurilor.
Una dintre teorii este că accelerarea ar putea fi legată de mişcarea Chandler Wobble.
Aceasta este o mică deviaţie a axei de rotaţie a Pământului, în raport cu Pământul de sub picioarele noastre.
Unii oameni de ştiinţă cred că o schimbare în amplitudinea acestei oscilaţii ar putea fi de vină.
Însă o mulţime de factori pot afecta viteza de rotaţie a Pământului - inclusiv clima şi mişcările geologice.
O mulţime de sisteme importante se bazează pe sistemul global, inclusiv navigaţia prin GPS, astfel încât este esenţial să existe o cronometrare precisă.