O nava spațială eșuată, trimisă spre Venus în perioada sovietică, se va prăbuși în câteva zile pe Pământ

0
0
Publicat:

O navă spațială eșuată din era sovietică, care a rămas prinsă din greșeală pe orbita Pământului în urmă cu mai bine de 50 de ani, ar urma să se prăbușească din nou pe planetă în câteva zile, potrivit experților spațiali.

Cosmos 482 FOTO: X
Cosmos 482 FOTO: X

Cosmos 482 a fost lansată în 1972 ca parte a programului Venera al Uniunii Sovietice, care intenționa să exploreze planeta Venus, potrivit NASA. Nava spațială fără pilot a avut o lansare inițială reușită pe 31 martie 1972 și a orbitat temporar în jurul Pământului.

Cu toate acestea, nu a atins o viteză suficientă pentru a se lansa pe o traiectorie de transfer pe Venus, a declarat NASA, iar încărcătura utilă - sau porțiunea din navă legată în mod semnificativ de misiunea principală a navei - nu a putut părăsi orbita Pământului.

Astronomii emit ipoteza că o defecțiune la un cronometru a făcut ca motorul să ardă prematur, scrie ABC News.

Nava spațială s-a rupt apoi în patru bucăți. Două dintre bucăți, care au rămas pe o orbită joasă, s-au descompus în 48 de ore. Dezintegrarea orbitală se referă la o scădere treptată a altitudinii, reducând treptat distanța unei nave față de Pământ, potrivit NASA.

Celelalte două piese - inclusiv sonda mare de aterizare - au rămas blocate pe orbita înaltă a Pământului. De zeci de ani, sonda a suferit o degradare orbitală, a declarat NASA, iar această degradare a adus-o suficient de aproape pentru a reintra în atmosfera planetei în jurul datei de 10 mai.

Deoarece sonda a fost proiectată pentru a rezista intrării în atmosfera lui Venus - care este de 90 de ori mai densă decât cea a Pământului - este posibil ca unele părți ale acesteia să supraviețuiască reintrării și să continue drumul spre suprafața planetei, potrivit NASA.

Riscul ca navaCosmos 482 să lovească oameni de la sol este scăzut - dar nu imposibil, a scris Jonathan McDowell, astronom la Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, pe site-ul său luna trecută.

„Nu este nevoie de îngrijorare majoră, dar nu ați vrea să vă lovească în cap”, a scris McDowell.

Sonda de aterizare este așteptată să reintre în atmosfera Pământului între vineri și duminică, a declarat NASA. Nava are un diametru de aproximativ 3,2 metri și cântărește aproximativ 1.100 de kilograme.

Începând de marți, locul de aterizare a fost estimat a fi oriunde între latitudinile 52 N și 52 S. Această fâșie mare conține Statele Unite, precum și majoritatea continentelor de pe Pământ.

Ora și locul revenirii pe Pământ vor fi probabil prezise cu mai multă precizie pe măsură ce se apropie reintrarea, potrivit NASA.

Astronomii monitorizează tot mai mult deșeurile spațiale rămase în apropierea Pământului în timpul lansărilor de sateliți și alte nave spațiale. În prezent, există peste 1,2 milioane de bucăți cunoscute de resturi spațiale, dintre care 50. 000 măsoară mai mult de 10 centimetri în diametru, potrivit unui raport din 2025 al Agenției Spațiale Europene.

„Chiar dacă nu am crea noi resturi spațiale, acest lucru nu ar fi suficient pentru a preveni o serie de coliziuni și fragmentări fără precedent”, a afirmat ESA într-o declarație.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite