O eclipsă solară totală, vizibilă în nord-vestul Australiei

0
Publicat:

Astronomi profesionişti şi cosmologi amatori s-au reunit în număr mare joi într-o regiune izolată din statul Australia de Vest pentru a asista la o eclipsă de Soare totală, pe durata căreia Luna a acoperit în întregime discul solar timp de 58 de secunde, informează AFP.

FOTO: EPA-EFE
FOTO: EPA-EFE

În Exmouth, o localitate din extremitatea nord-vestică a Australiei, astronomii şi-au parcat rulotele, şi-au instalat telescoapele şi şi-au pus ochelari de protecţie pentru a privi Luna care „aluneca” în faţa Soarelui în timpul acestei eclipse totale, potrivit Agerpres. 

„Mulţi oameni devin pasionaţi de acest moment straniu, venit parcă de pe altă lume”, a declarat John Lattanzio, de la Societatea de astronomie din Australia.

„Ei devin «vânători de eclipse» şi călătoresc în lumea întreagă pentru a reînnoi această experienţă”, a adăugat astronomul australian.

La ora locală 11:29 (01:29 GMT), întunericul a coborât peste spectatori, făcându-i să se scufunde într-o linişte înfricoşătoare, înainte ca Soarele să reapară pe cer după 58 de secunde, scăldând în lumina sa prăfuitul deşert australian, Outback.

Eclipsa va fi vizibilă în totalitate şi în Papua de Vest şi în Timorul de Est.

La celălalt capăt al continentului australian, la Sydney, eclipsa a fost doar una parţială, întrucât mai puţin de 20% din suprafaţa Soarelui a fost acoperită de Lună.

Eclipsa le-a permis oamenilor de ştiinţă să observe coroana solară, de obicei mascată de razele luminoase ale astrului.În timp ce asista la o eclipsă similară, Albert Einstein a emis ipoteza că razele de lumină pot să se curbeze.  

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite