Nouă orașe care ar putea fi următorul Pompei

0
Publicat:

Pompei este cunoscut ca fiind unul dintre cele mai faimoase orașe distruse de o erupție vulcanică. Cu rămășițele conservate ale multor victime excavate în secolele care au urmat, situația din Pompei rămâne un avertisment pentru alte orașe moderne aflate în umbra vulcanilor. Deși descoperirile științifice au permis oamenilor să înțeleagă mai bine activitatea vulcanică, mai multe orașe continuă să fie în pericol.

Erupție vulcan / Foto: Getty Images
Erupție vulcan / Foto: Getty Images

Situate lângă diverse fonturi vulcanice, aceste 9 orașe prezentate în articol încearcă să evite să aibă aceeași soartă ca și Pompei.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Legazpi, Filipine

Muntele Mayon, cel mai activ vulcan din Filipine, este situat chiar în afara granițelor orașului Legazpi. Astfel, locuitorii sunt mereu în alertă pentru o erupție majoră.

De-a lungul anilor, fluxuri de lavă au dus la evacuări în zonă, dar, din fericire, un eveniment vulcanic grav nu s-a materializat încă. Prin urmare, în timp ce turiștii și locuitorii se pot bucura de plajele frumoase și de vremea frumoasă din Legazpi, vigilența este întotdeauna necesară.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Hilo, Hawaii

Pe cea mai mare dintre insulele Hawaii, orașul Hilo are vedere spre doi vulcani, Mauna Kea și, respectiv, Mauna Loa. În timp ce primul este considerat adormit, cel de-al doilea este un vulcan activ, iar scurgerile de lavă au ajuns de mai multe ori aproape de oraș.

Considerat cel mai mare vulcan de pe Pământ, Mauna Loa are o rată mare de producție de lavă. În 1984, un flux de lavă a ajuns până la 8 kilometri de Hilo, ceea ce face ca locuitorii orașului să fie mereu atenți la un eventual pericol.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Shimabara, Japonia

Situat pe insula Kyushu, orașul japonez Shimabara este o localitate fascinantă din punct de vedere istoric, care se află, de asemenea, la umbra Muntelui Unzen.

În timp ce turiștii se pot bucura de arhitectura tradițională japoneză și pot afla mai multe despre ascensiunea faimoșilor războinici samurai din Shimabara, ar trebui să fie atenți și la vulcanul activ.

Deși Muntele Unzen a fost considerat adormit după erupția sa majoră din 1792, în urma căreia 15.000 de oameni au murit în urma tsunami-ului care a urmat, vulcanul s-a trezit din nou în 1991.

De atunci, acesta a aruncat în mod continuu gaze fierbinți și fluxuri de noroi, evitând în același timp o erupție majoră. Cu toate acestea, oamenii de știință din zonă monitorizează constant vulcanul, iar locuitorii din Shimabara sunt mereu conștienți de potențialul unui eveniment vulcanic extrem.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Pasto, Columbia

Unul dintre cele mai vechi orașe din Columbia, Pasto, a fost fondat în 1537 și a fost locuit de popoarele indigene timp de multe secole. Situat în lanțul munților Anzi, acest oraș de aproape 400.000 de locuitori se află, de asemenea, la poalele vulcanului Galeras. Ultima erupție majoră a acestui stratovulcan activ a avut loc în 1580, dar acesta a eliberat în mod constant gaze fierbinți, cenușă și fluxuri de lavă.

Numeroase erupții minore au fost observate până recent, în 2014. Experții sunt îngrijorați de activitatea vulcanului, care ar putea polua aerul.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Catania, Italia

Catania se află în apropierea unuia dintre cei mai faimoși și mai activi vulcani din lume, Muntele Etna. Situat pe cea mai mare insulă mediteraneană, Sicilia, Muntele Etna a ținut oamenii de știință și publicul fascinat timp de secole cu erupțiile sale de lavă.

Dar, deși fluxurile sale de magmă pot fi cu siguranță frumoase de privit, locuitorii din Catania știu că, la fiecare erupție, există potențialul unui eveniment catastrofal. În trecut, rezidenții cu înclinații artistice au folosit rocile și cenușa vulcanică pentru a modela vase, pietre pentru clădiri și chiar flacoane de vin, iar o mare parte din atracția culturală a orașului Catania este într-adevăr legată de vulcan.

Cu toate acestea, este necesară vigilența, deoarece rareori există o perioadă extinsă de timp în care Muntele Etna nu este activ.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Arequipa, Peru

Al doilea oraș ca mărime din Peru este un magnet turistic. Centrul său istoric este un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care prezintă arta și arhitectura spaniolă în cea mai bună formă. Acest oraș spectaculos se află însă în apropierea vulcanului El Misti.

Ultima erupție majoră a acestui vulcan a avut loc în secolul al XV-lea, dar, deși este mai puțin activ decât majoritatea vulcanilor de pe această listă, nu există nicio garanție că lucrul acesta nu se va repeta. Deocamdată, acesta contribuie la frumusețea orașului, adăugând farmec peisajului său urban.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Goma, Republica Democratică Congo

Goma, un oraș situat pe malul nordic al lacului Kivu, în Republica Democratică Congo (RDC), a avut de suferit de pe urma atrocităților genocidului rwandez din 1994, iar în 2002, a fost aproape complet distrus de acțiunea vulcanică a Muntelui Nyiragongo.

Acest vulcan periculos este situat la aproximativ 13-18 km de Goma și găzduiește cel mai mare lac de lavă din lume. În 2002, lava din acest vulcan s-a revărsat și a distrus aeroportul din Goma și 4.500 de clădiri din oraș, iar 147 de persoane au murit din cauza inhalării de dioxid de carbon.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Quito, Ecuador

Capitala Ecuadorului este situată la o altitudine uimitoare de 9.350 de metri și este al doilea cel mai înalt oraș din lume.

În cadrul lanțului muntos andin, Quito se află în apropierea mai multor stratovulcani, dar cea mai mare amenințare potențială vine de la Pichincha, care se află chiar în partea de est a orașului.

Deși mult timp s-a crezut că este inactiv, acest vulcan a erupt din nou în 1999. Alte erupții minore între 2000 și 2002 au alertat vulcanologii cu privire la potențialul unui eveniment vulcanic mai mare.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Santorini, Grecia

Insula grecească Santorini a fost locul unde a fost cea mai mare erupție vulcanică înregistrate vreodată în lume, Erupția Minoică, în urmă cu aproximativ 3.600 de ani.

De fapt, această zonă a Mării Egee este plină de vulcani inactivi și activi și, având în vedere că Santorini și alte insule grecești au o industrie turistică extrem de populară, există întotdeauna un motiv de îngrijorare. Printre vulcanii de remarcat se numără Kolumbo.

Având în vedere cât de apropiate sunt orașele de pe această listă de vulcani, autoritățile rămân vigilente.

Știință

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite