NASA vrea să schimbe traiectoria unui asteroid. Când va avea loc prima încercare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

NASA încearcă, prin ajutorul sondei spațiale DART, să schimbe traiectoria asteroidului Dimorphos pentru a putea evita în viitor impacturile catastrofale.

Nasa încearcă să schimbe traiectoria asteroizilor FOTO: NASA / Johns Hopkins / APL / Steve Gribben
Nasa încearcă să schimbe traiectoria asteroizilor FOTO: NASA / Johns Hopkins / APL / Steve Gribben

Sonda spațiala DART, o navă spațială în valoare de 300 de milioane de dolari, urmează să distrugă asteroidul Dimorphos în data de 26 septembrie. 

DART, Double Asteroid Redirection Test, este o navă spațială care are un singur obiectiv: să fie distrusă în numele științei, conform cosmomagazine.com.

Nava spațială reprezintă primul test al unei noi tehnici care ar putea ajuta la protejarea Pământului de către impactul cu asteroizii. DART este încercarea NASA de a vedea dacă devierea unui asteroid este posibilă.

NASA a confirmat calculele orbitei asteroidului Dimorphos, asigurând traiectoria navei spațiale DART pentru a intra în coliziune, la sfârșitul acestei luni.

Orbita asteroidului a fost calculată și cu un an în urmă, însă recalcularea acesteia oferă încrederea că nu există variabile care să îi influențeze cursul.

„Avem cu adevărat încredere că sistemul de asteroizi este bine înțeles și că suntem pregătiți pentru ceea ce se întâmplă după impact”, a declarat Nick Moskovitz, astronom al Observatorului Lowell.

Asteroidul se va afla în cea mai apropiata raza astronomică a Pământului, aproximativ 10,8 milioane de kilometri, pe 26 septembrie, când DART va intra în contact cu acesta.

Ulterior acestei acțiuni, astronomii NASA vor relua observațiile asupra orbitei asteroidului Dimorphos pentru a putea observa daca traiectoria acestuia a fost schimbată.

Cercetătoarea româncă ai cărei roboți vor merge pe Lună și pe Marte

O tânără cercetătoare româncă își va aduce contribuția la misiunile Artemis, ale NASA, care vizează într-o primă fază trimiterea unei nave spre Lună, în perioada următoare, după două amânări.

Sorina Lupu este unul dintre tinerii cercetători de la California Institute of Technology Caltech (Caltech) cu specializare în domeniul aeronauticii, mai exact roboți pentru explorarea spațială. Practic, Universitatea Caltech e cea care conduce NASA JPL, cel mai important departament al NASA, care se ocupă de roboții trimiși să exploreze infinitul spațiu. E vorba de o colaborare veche de circa 70 de ani, după ce mai mulți studenți și cadre didactice ai celebrei universități americane au fondat centrul JPL ca parte a Caltech și NASA.

Practic, munca de cercetare a Sorinei și a colegilor ei le servește celor de la NASA pentru a pune bazele roboților care vor zbura în următorii ani spre alte lumi, inclusiv în cazul misiunilor Artemis, cele care vor duce din nou astronauți în spațiu, după o pauză îndelungată. Prima misiune Artemis a fost deocamdată amânată, de două ori, din cauza unor probleme tehnice, ultima dată sâmbătă, 3 septembrie.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite