NASA a prezentat încă cinci imagini spectaculoase realizate de telescopul James Webb FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO NASA
FOTO NASA

NASA a prezentat marţi alte cinci imagini realizate de telescopul James Webb cu nebuloase spectaculoase, culori uimitoare şi galaxii îndepărtate pe care le vedem în detalii fără precedent.

În imaginile prezentat marţi se poate vedea nebuloasa Carina, una dintre cele mai mari şi strălucitoare de pe cer. Privind cu telescopul Webb spre această regiune în care se formează stele şi către alte regiuni asemănătoare, oamenii de ştiinţă pot observa noi stele în curs de formare şi pot studia gazul şi praful din care sunt alcătuite, conform hotnews.ro.

Foto: NASA

Nebuloasa Carina foto nasa

De asemenea a fost prezentată şi o imagine cu cvintetul lui Stephan (Stephan’s Quintet), un grup de cinci galaxii din constelaţia Pegasus, care interacţionează într-un „dans cosmic”, la 290 de milioane de ani lumină.

Stelele sunt formate din şi contribuie la praful şi gazele cosmice existente în cantităţi impresionate, iar acestea se învârt în jurul galaxiilor. Praful evoluează cu timpul, iar Webb poate studia galaxiile apropiate şi dinamice care interacţionează, pentru a vedea acest praf în acţiune. Acum, oamenii de ştiinţă pot observa detalii nemaiîntâlnite despre cum determină galaxiile care interacţionează formarea de noi stele şi despre cum este perturbat gazul din aceste galaxii.

cvintetul lui Stephan foto nasa

Foto: NASA

Nebuloasa Southern Ring (Optul explodat) un nor de gaz în jurul unei stele muribunde. De la naşterea până la moartea grandioasă a nebuloaselor planetare, Webb poate explora praful şi gazele emanate de stelele ajunse la finalul vieţii şi care, într-o bună zi, ar putea forma o nouă stea sau planetă.

Southern Ring FOTO NASA

Foto: NASA

O altă imagine prezentată marţi - atmosfera unei exoplanete. WASP-96 b  se numeşte planeta şi este o gigantă gazoasă aflată la o distanţă de peste 1.000 de ani lumină WASP-96b: Studierea altor sisteme planetare îi va ajuta pe astronomi să afle cât de tipic sau de atipic este sistemul nostru solar. Webb a detectat molecule de apă pe o exoplanetă şi urmează acum să studieze alte sute de sisteme pentru a înţelege din ce sunt alcătuite atmosferele altor planete.

WASP 96 FOTO NASA

Foto: NASA

Prima imagine dezvăluită marţi de NASA este cea prezentată în premieră luni seara, într-un briefing cu preşedintele Biden. Este vorba despre cea mai clară şi îndepărtată imagine a Universului, ce a fost realizată de telescopul James Webb, aflat la 1.5 milioane de km de planeta noastră. Imaginea surprinsă de telescop reprezintă un grup de galaxii numit SMACS 0723 care se află la câteva miliarde de ani lumină de Terra.

SMACS 0723: Pentru a înţelege cu adevărat începuturile noastre, trebuie să privim înapoi până la naşterea acestor galaxii. Această imagine de mare profunzime foloseşte un cluster galactic lenticular pentru a găsi unele dintre cele mai îndepărtate galaxii detectate vreodată. Imaginea obţinută arată doar o mică parte din capacităţile telescopului Webb în ceea ce priveşte studierea câmpurilor profunde

SMACS 0723 foto nasa

Foto: Twitter

prima imagine transmisa de telescopul spatial james webb foto NASA

Foto: NASA

Fiecare imagine este precum o descoperire „Veţi vedea lucruri legate de formarea stelelor şi de găuri negre care devorează orice”, a spus marţi, Bill Nelson administrator NASA.

Pe 11 iulie, prima imagine captată de telescop a fost prezentată în prezenţa preşedintelui Biden. „Ar fi trebuit să-i vedeţi pe preşedinte şi pe secretarul de stat Harris seara trecută, erau precum nişte copiii şi ne-au întrebat o mulţime de lucruri”. 

Imaginile expuse publicului au fost modificate astfel încât să fie familiare,  ele fiind surprinse în spectru infraroşu la lungimi de undă pe care ochiul uman nu le-ar putea vedea. James Webb poate folosi spectrul infraroşu pentru a vedea nu doar obiecte mai vechi, ci şi norii de praf interstelar care absorb lumina stelelor şi îi ascund de vederea lui Hubble. Astfel, prin telescop oamenii vor avea posibilitatea să observe ceea ce se ascunde în nori.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite