Implant cerebral, testat pentru a redobândi controlul asupra brațelor paralizate

0
Publicat:

În premieră, un implant cerebral cuplat unui implant ce stimulează măduva spinării este testat pentru a permite unui pacient tetraplegic să-şi mişte din nou braţele, mâinile şi degetele prin puterea gândului, a anunţat miercuri compania olandeză Onward.

Implantul cerebral îi va permite pacientului să-și miște brațele din nou
Implantul cerebral îi va permite pacientului să-și miște brațele din nou

Combinaţia dintre aceste două tehnologii i-a permis deja unui pacient paraplegic să-şi redobândească controlul natural asupra mersului prin gândire, un progres în domeniul recuperării persoanelor paralizate care a fost prezentat în luna mai în revista ştiinţifică Nature.

Este însă pentru prima oară când această tehnică este folosită pentru redobândirea controlului asupra membrelor superioare, notează Agerpres.

„Mobilitatea braţelor este mai complexă”, a explicat pentru AFP chirurgul Jocelyne Bloch, care a introdus implanturile. Chiar dacă prin comparaţie cu mersul, problema echilibrului nu se pune în acest caz, „musculatura mâinii este atât de fină, cu numeroşi muşchi mici diferiţi care sunt activaţi în acelaşi timp pentru anumite mişcări”, a adăugat ea.

Evoluție bună a pacientului

Pacientul, care a dorit să rămână anonim, este un bărbat elveţian de 46 de ani care nu-şi mai poate folosi braţele după o căzătură. Două intervenții chirurgicale s-au desfăşurat luna trecută la Centre Hospitalier Universitaire Vaudois (CHUV) din Lausanne, Elveţia. Prima intervenţie s-a desfăşurat pentru plasarea implantului cerebral, care măsoară câţiva centimetri în diametru şi a fost realizat de organizaţia franceză CEA-Clinatech, deasupra creierului, în locul unei mici bucăţi de os cranian.

Prin cea de-a doua intervenţie au fost plasaţi electrozii realizaţi de Onward la nivelul măduvei cervicale, conectaţi la o mică cutie implantată în abdomen.

Implantul cerebral (sau interfaţa creier - maşină, ICM) înregistrează regiunile creierului care se activează atunci când pacientul se gândeşte la o mişcare şi le comunică electrozilor, rezultând un fel de „punte digitală”.

Deocamdată evoluţia pacientului este bună, conform lui Jocelyne Bloch, care a co-fondat Onward şi a rămas într-o funcţie de consultant pentru companie. „Am reuşit să înregistrăm activitatea cerebrală şi ştim că stimularea funcţionează (...) însă este prea devreme să vorbim despre progresele pe care le-a realizat şi ce poate face acum.

Alți doi pacienți ar putea primi implantul

Pacientul se află în faza de antrenament, pentru a se asigura că implantul cerebral recunoaşte diferitele mişcări dorite. Mişcările pierdute vor trebui apoi repetate de multe ori înainte de a redeveni naturale. Procesul va dura „câteva luni”, potrivit doctorului Bloch.

Încă doi pacienţi şi-au dat acordul de a participa la acest experiment, iar rezultatele complete vor fi publicate ulterior.

Stimularea măduvei spinării a fost deja folosită în trecut pentru ca pacienţii paralizaţi să-şi poată mişca din nou braţele, dar fără a fi cuplată la un implant cerebral. Pe de altă parte, implanturile cerebrale au fost folosite pentru ca un pacient să poată controla un exoschelet.

Domeniul implanturilor cerebrale este în plină expansiune, companii precum Neuralink şi Synchron anunţând importante progrese în domeniu. Ele se concentrează în special pe sisteme de control a computerelor prin gândire, redând capacitatea pacienţilor de a scrie, spre exemplu.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite