FOTO VIDEO Google domină lumea roboţilor la competiţia pentru cei mai buni umanoizi din lume

0
0

Weekend-ul acesta divizia armatei americane numită DARPA a organizat olimpiada roboţilor. Pe circuitul de NASCAR din Miami, agenţia americană a pus la test 16 roboţi. Câştigătorii sunt deţinuţi de Google, care a ocupat şi locurile 2 şi 4.

Evenimentul este unul în care viitorul se întâlneşte cu prezentul şi roboţii se luptă de-a lungul a opt probe, în care trebuie să iasă din maşini, să escaladeze scări, să dea deşeurile la o parte sau să spargă un perete.

Două companii au dominat acest concurs: Boston Dynamics şi Schaft. Amândouă sunt deţinute de către Google. Schaft a fost fondată în Japonia, la Universitatea din Tokio şi a fost achiziţionată de Google anul acesta. A câştigat concursul cu 27 de puncte din 32 posibile. Echipele de pe locul 2 şi 4 au folosit robotul Atlas, construit de către Boston Dynamics, cumpărată de Google acum câteva săptămâni. Robotul a fost cumpărat de IHMC (Florida Institute for Human and Machine Cognition) şi MIT. O echipă de la Universitatea Carnegie Mellon a fost pe locul 3, cu robotul CHIMP.

Schaft, echipa câştigătoare

image

Foto

image

Deşi DARPA este o agenţie militară care a finanţat Boston Dynamics pentru roboţii săi care ar putea funcţiona foarte bine în momente critice, de după catastrofe naturale, Gill Pratt de la DARPA a declarat pentru "Technology Review" că roboţii trebuie priviţi ca un ajutor pentru casă. De altfel, robotul câştigător de la Schaft e rezultatul anilor de cercetare din cauza îmbătrânirii populaţiei Japoniei, care avea nevoie de un înlocuitor la muncile casnice.

"Mulţi oameni nu realizează că piaţa militară este mică, în comparaţie cu piaţa comercială. Iar piaţa pentru dezastre naturale e şi mai mică. Sentimentul meu este că roboţii vor fi folosiţi în case - ori pentru bătrâni, ori pentru alte activităţi", a declarat Pratt.

DARPA consideră că probele la care au fost supuşi roboţii au îmbinat dificultăţile militare, cu cele normale. De ce e nevoie ca roboţii umanoizi să funcţioneze ca oamenii? Pentru că, în viitor, ei vor trebui să se descurce în ecosistemul nostru. Chiar dacă vor fi mai rapizi şi mai puternici, roboţii trebuie să aibă fineţea mişcărilor oamenilor.

Istoria DARPA Robot Challenge

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite