Două superluni în august, ce vor culmina cu o rară „lună albastră“. Când va avea loc spectacolul de pe cer

0
Publicat:

Cosmosul ne va oferi un adevărat spectacol, în luna august. Vom avea ocazia de a admira o pereche de superluni, care vor culmina cu o rară „lună albastră“.

Superluna, prezentă de două ori pe bolta cerească, în luna august FOTO EPA-EFE
Superluna, prezentă de două ori pe bolta cerească, în luna august FOTO EPA-EFE

Primul spectacol va putea fi urmărit în decursul serii de marți, când luna plină răsare din sud-est, părând puțin mai strălucitoare și mai mare decât în mod normal, potrivit AP. Asta pentru că va fi mai aproape decât de obicei, la doar 357.530 de kilometri distanță. De aceea, primește eticheta de superlună.

Luna se va apropia și mai mult de Pământ în noaptea de 30 august — la o distanță de 357.344 kilometri. Deoarece este a doua lună plină din aceeași lună calendaristică, aceasta va purta numele de lună albastră.

Nopțile calde de vară sunt momentul ideal pentru a urmări răsărirea lunii pline pe cerul estic, în câteva minute de la apus. Și se întâmplă de două ori în august”, spune Fred Espenak, un astrofizician pensionat de la NASA, numit și domnul Eclipse, pentru expertiza sa în urmărirea eclipselor.

Fenomenul va avea loc, din nou, abia în 2037

Ultima dată când două superluni pline au împodobit cerul în aceeași lună a fost în 2018. Nu se va întâmpla din nou până în 2037, potrivit astronomului italian Gianluca Masi, fondatorul proiectului „Telescopul Virtual”.

Masi va oferi o transmisie web live a superlunii din seara de 1 august, în timp ce aceasta se va ridica deasupra Colosseumului din Roma.

Superluna ne oferă o mare oportunitate de a privi în sus și de a descoperi cerul”, spune el.

Prima superlună din acest an a fost în iulie. A patra și ultima va fi pe data de 10 septembrie. Cele două, din luna august, vor fi cele mai apropiate.

Cu condiția ca cerul să fie senin, binoclul sau telescoapele din curte pot îmbunătăți experiența, spun specialiștii, dezvăluind caracteristici precum câmpiile întunecate formate de curgerile de lavă vulcanică antică și razele emanate din craterele lunare.

Luna plină din august este cunoscută, în mod tradițional, sub numele de Luna Sturion, datorită abundenței acestui pește, care era capturat din marile lacuri, în august, cu sute de ani în urmă.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite