Cum se văd valurile de căldură surprinse din spaţiu, surprinse de sateliţii NASA: „Vremea extremă are un impact direct asupra sănătăţii umane” FOTO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursă foto: NASA
Sursă foto: NASA

În iunie şi iulie 2022, valurile de căldură au lovit Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu şi Asia, în timp ce temperaturile au urcat la peste 40 de grade Celsius în anumite zoneşi au doborât multe recorduri de lungă durată.

Harta prezentată de NASA arată temperaturile aerului de suprafaţă în cea mai mare parte a emisferei estice pe 13 iulie 2022. A fost produsă prin combinarea observaţiilor cu o versiune a modelului global Goddard Earth Observing System (GEOS), care utilizează ecuaţii matematice pentru a reprezenta procesele fizice în atmosfera.

„În timp ce există un model clar de undă atmosferică cu valori alternând calde (mai roşii) şi reci (mai albastre) în diferite locaţii, această zonă mare de căldură extremă (şi de record) este un alt indicator clar că emisiile de gaze cu efect de seră din cauza activităţii umane provoacă fenomene meteorologice extreme care ne afectează condiţiile de viaţă”, a declarat Steven Pawson, şeful Biroului Global de Modelare şi Asimilare de la NASA Goddard Space Flight Center.

val caldura sursa foto NASA

În Europa de Vest, care se confrunta deja cu o secetă gravă, valul de căldură a alimentat incendii care au făcut ravagii în Portugalia, Spania şi anumite părţi ale Franţei. În Portugalia, temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius pe 13 iulie în oraşul Leiria, unde au ars peste 3.000 de hectare (7.400 de acri). Mai mult de jumătate din ţară era în alertă roşie, deoarece pompierii s-au luptat cu 14 incendii active.

Imaginea de mai jos  arată locaţiile detectărilor de incendiu în Portugalia şi Spania, aşa cum au fost observate de Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) pe satelitul Suomi NPP pe 12 iulie 2022. 

val caldura sursa foto NASA

În Italia, căldura record a contribuit la prăbuşirea, pe 3 iulie, a unei porţiuni din gheţarul Marmolada din Dolomiţi. Avalanşa de zăpadă, gheaţă şi stâncă a ucis 11 drumeţi.

În Marea Britanie, Met Office a emis avertismente de căldură extremă deoarece temperaturile erau de aşteptat să continue să crească, cu porbabilitatea de a depăşi toate recordurile istorice.

În Africa de Nord, Tunisia a suferit un val de căldură şi incendii care au afectat recolta de cereale a ţării. Pe 13 iulie, în capitala Tunis, temperatura a atins 48 de grade Celsius, doborând un record vechi de 40 de ani.

În Iran, temperaturile au rămas ridicate în iulie, după ce au atins 52 de grade Celsius la sfârşitul lunii iunie.

În China, vara a adus trei valuri de căldură care au stricat drumurile, au topit gudronul şi au dus la căderea ţiglelor de pe acoperiş. Observatorul Xujiahui din Shanghai, unde s-au păstrat înregistrări din 1873, a înregistrat cea mai mare temperatură a sa vreodată: 40,9 grade Celsius pe 13 iulie 2022. Umiditatea ridicată şi punctele de rouă, împreună cu temperaturile calde de peste noapte, au creat condiţii potenţial mortale.

„O astfel de căldură extremă are un impact direct asupra sănătăţii umane, precum şi alte consecinţe, inclusiv aceste incendii care au loc acum în Europa şi Africa şi care au fost tot mai răspândite în ultimii ani în America de Nord”, a spus Pawson.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite