Compania Ocean Infinity va utiliza ambarcaţiuni autonome pentru explorarea oceanelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunitatea ştiinţifică şi maritimă globală are un scop extrem de ambiţios: vrea să cartografieze întreaga suprafaţă a oceanelor până în 2030.

Aproximativ 80% din zona de pe fundul oceanelor este complet necunoscută sau nu poate fi măsurată cu instrumentele deja existente. Pentru a rezolva acest lucru, a luat naştere proiectul GEBCO 2030, în care s-au înscris numeroase organizaţii şi companii. Printre acestea, şi Ocean Infinity (OI), care plănuieşte să utilizeze noi tehnologii pentru completarea acestei sarcini.

Mai exact, compania americană fondată în 2016 doreşte să implementeze ambarcaţiuni robot autonome, care să cerceteze adâncurile apelor.

Compania a intrat în atenţia generală atunci când a descoperit câteva nave şi submarine naufragiate, precum nava sud-coreeană Stellar Daisy sau submarinul argentinian San Juan. Ocean Infinity s-a înscris şi în căutarea avionului MH370, dispărut în 2014, neavând însă succes.

Strategia OI a fost tot timpul de a arunca cel mai nou hardware şi cea mai mare putere de calcul la o problemă, astfel că mişcarea către ambarcaţiuni autonome este una logică, arată CEO-ul Oliver Plunkett, vorbind cu BBC.

Flota de roboţi se va numi Armada

”Am comandat 11 roboţi de mărimi diferite. Cel mai mic are 21 de metri, iar cel mai mare 37 de metri. Vor fi capabili să efectueze călătorii transoceanice, fără echipaj la bord, controlate din centre aflate pe ţărm” a declarat Plunkett.

”Fiecare dintre aceştia va avea o mulţime de senzori şi echipament, şi vor putea lansa alţi roboţi ataşaţi de navă penru a explora oceanele până la 6000 de metri adâncime.”

Ambarcaţiunile autonome vor fi folosite şi la căutarea obiectelor pierdute, dar şi pentru inspectarea cablurilor submarine, iar întreaga flotă va fi numită Armada.

Sediul Armada va fi stabilit în Southampton, pe coasta de sud a Marii Britanii. Ambarcaţiunile vor fi însă staţionate peste tot prin lume, alături de un grup mic de oameni, care să asigure mentenanţa acestora.

Anunţul lansării acestei flote a dus la reapariţia întrebărilor despre căutarea avionului MH370. Plunkett a spus însă că orice nouă căutare va trebui să fie iniţiată ca urmare a descoperirii unor dovezi credibile.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite