Cinci mituri despre planeta Marte care s-au dovedit false
0Planeta Marte va fi casa vehiculului Curiosity, care va ajunge pe suprafaţa Plantei Roşii în cursul zilei de luni. Despre această planetă au apărut de-a lungul vremurilor multe mituri.
Iată o listă de mistere, selectate de către site-ul livescience.com.
Există o faţă pe Marte
Misiunea Viking 1 a fotografiat planeta Marte în 1976. De pe suprafaţa planetei se puteau observa ceea ce semănau cu nişte feţe de oameni. Deşi cercetătorii au spus rapid că e vorba de lumini şi umbre, publicul a început să creadă în teoria conspiraţiei. Tabloidele au iubit teoria unei influenţe pământeşti. De asemenea, imaginea a apărut şi într-un episod din serialul „Dosarele X”. În 1998, misiunea Global Surveyor a fotografiat din nou suprafaţa. De data aceasta s-a văzut mai clar că nu e vorba despre nişte feţe, ci doar de o influenţă a luminii.
Canalele de pe Marte
În 1877, astronomul italian Giovanni Schiaparelli a observat pe suprafaţa planetei ceea ce el a denumit „canali”, adică fâşii de canale. El s-a întrebat dacă acestea erau semne ale irigaţiei şi a vieţii. Americanul Percival Lowell a crezut în această teorie şi a publicat desene cu canalele de pe Marte în mai multe cărţi. Primele poze de pe Marte, din 1965, făcute de misiunea Mariner 4, a trimis această teorie acolo unde merita: în preistoria ştiinţei.
Marte are oceane
În 1784 astronomul Sir William Herschel a publicat o lucrare despre observaţiile sale prin telescop asupra planetei Marte. Unele lucruri au fost corecte. Cu toate acestea, Herschel a crezut că zonele închise pe care le putea observa sunt oceane. Ideea a rezistat un secol, dar imaginile mai bune obţinute mai târziu au arătat că Marte are o suprafaţă aridă, iar apa ar fi conservată în bucăţi de gheaţă. Dovezile asupra existenţei apei lichide nu au fost încă găsite.
Marte se va vedea la fel de mare ca Luna
Acest mit a apărut printr-un e-mail trimis din om în om şi vorbea despre faptul că planeta Marte va apărea pe cer la fel de mare ca şi satelitul natural al Pământului. Într-adevăr, pe 28 august 2003 Marte a fost cel mai aproape de Pământ decât a fost în ultimii 60.000 de ani, la aproape 56 de milioane de kilometri. Cu toate acestea, planeta Roşie a apărut de şase ori mai mare şi de 85 de ori mai luminoasă, departe de caracteristicile selenare.
Pe Marte există vietăţi inteligente
Posibilitatea ca viaţa să existe pe Marte nu a fost exclusă, dar astăzi cercetătorii se uita mai degrabă la microbi, nu la armate de marţieni inteligenţi. Vina pentru această preconcepţie îi aparţine tot lui William Herschel, care a scris în 1784 o lucrare în care spunea că pe Marte există aceleaşi condiţii ca şi pe Pământ. Nuvela lui HG Wells, „Războiul lumilor”, a contribuit şi ea la ideea invaziei marţiene, iar un articol din „The New York Times”, publicat în 1921, a povestit cum un receptor radio Marconi a primit semnale de pe Marte. Atât de reale au fost semnalele încât nu pot veni decât de la civilizaţii inteligente.