Cel mai bătrân păianjen a murit la 43 de ani din cauza unei viespi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai bătrân păianjen din lume a murit la vârstă de 43 de ani, în Australia, dar nu de bătrâneţe, ci după ce a fost înţepat de o viespe, au anunţat cercetătorii citaţi de CBS News.

Botezat „Numărul 16“, păianjenul-femelă a fost descoperit în 1974 şi a depăşit recordul de vârstă deţinut anterior de o tarantulă de 28 de ani din Mexic. Studierea lui i-a ajutat pe oamenii de ştiinţă să afle informaţii importante despre comportamentul acestei arahnide care se găseşte pe tot teritoriul australian, inclusiv în grădinile oamenilor.

„Din câte ştim, acesta este cel mai bătrân păianjen înregistrat, iar lunga sa existenţă ne-a permis să aflăm mai multe despre comportamentul şi dinamica populaţiei lor. Am descoperit că longevitatea păianjenilor-cârtiţă se datorează ciclului lor biologic, în special felului în care trăiesc în zonele de vegetaţie nedefrişată, naturii lor sedentare şi metabolismului scăzut“, a declarat autorul studiului, cercetătoarea Leanda Mason de la Universitatea Curtin din Perth.

„Numărul 16“ a fost studiat în sălbăticie. Păianjenii-cârtiţă femele îşi petrec cea mai mare parte a vieţii în vizuină sau în proximitatea acesteia, în timp ce masculii, odată ajunşi la maturitate, părăsesc adăpostul şi pornesc în căutarea unei partenere. Cercetătorii i-au marcat vizuina şi o monitorizau frecvent.

Păianjenii-cârtiţă trăiesc în general între cinci şi 20 de ani. Nu sunt o ameninţare majoră pentru oameni, dar muşcătura lor poate provoca durere şi umflături. 

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite