Cei mai mari exploratori români - Conchistadorul Ţării de Foc şi exploratorul Antarcticii
0Zeci de români au explorat Terra de-a lungul timpului, unii dintre ei fiind printre cei care au descoperit animale în Antarctica sau aurul în Ţara de Foc.
Iată trei dintre cei mai mari exploratori români şi povestea lor de viaţă.
Cei mai mari exploratori români - Ilarie Mitrea
Ilarie Mitrea s-a născut în 1842 la Răşinari, în judeţul Sibiu şi a fost medic în armata colonială olandeză şi naturalist român, care a explorat America de Nord şi Indonezia.
În 1865, Ilarie Mitrea a plecat ca medic chirurg pe vasul Peter Godefroy, care făcea cursa Hamburg - Brisbane, astfel ajungând în Australia. Apoi a fost medic în corpul expediţionar austriac şi a ajuns până în Mexic. În 1869, Ilarie intră în armata colonială olandeză din Indiile Orientale Olandeze.
Îşi petrece anii în Sumatra, se căsătoreşte cu o localnică şi a avut doi copii - Petru şi Maria. Mitrea colecta şi animale exotice din Sumatra, Java şi Sulawesi. Oferă toate acestea în 1882 Muzeului Grigore Antipa.

Cei mai mari exploratori români - Iuliu Popper
Inginer şi explorator născut în 1857 la Bucureşti, Iuliu Popper va muri în 1893 la Buenos Aires, după o viaţă de explorări. A fost supranumit Conchistadorul român al Patagoniei.
Pleacă la 17 ani în Franţa şi devine inginer. Pleacă la Constantinopol pentru a-şi găsi de muncă, apoi ajunge în Egipt, la Canalul Suez. Călătoreşte în India, China şi Japonia şi trimite scrisori de acolo Academiei Române.
Porneşte ca explorator în Siberia, Alaska, Canada, Statele Unite şi rămâne o perioadă la New Orleans, unde, ca inginer, participă la canalizarea şi urbanizarea oraşului. Anul următor, proiectează canalizarea din Havana, Cuba, iar de acolo pleacă în Mexic.

Citeşte mai multe despre Iuliu Popper pe adevarul.ro.
La 28 de ani, Popper află despre goana după aur din Ţara de Foc din Argentina. Se afla în Brazilia în acel moment, dar pleacă imediat la Buenos Aires. Intră rapid în contact cu oamenii politici din Argentina şi le vorbeşte de planul său de a exploata aurul. În 1886 e trimis pentru a realiza studii privind exploatarea.
Devine celebru în Argentina. După o călătorie de la Montevideo la Punta Arenas, prin strâmtoarea Magellan, Iuliu Popper e primul care spune că există aur în Ţara de Foc, iar toate ziarele mari au scris despre el. În Ţara de Foc există foarte multe denumiri româneşti datorită lui Popper: râul Ureche, munţii Lahobari, munţii Carmen Sylva sau vârful Punta Sinaia.
Cei mai mari exploratori români - Emil Racoviţă
Savant, explorator, speolog şi biolog român, e considerat fondatorul biospeologiei. A fost preşedintele Academiei Române în perioada 1926 - 1929.
La vârsta de 25 de ani este ales membru al Societăţii zoologice din Franţa. Este recomandat să participe în expediţiile antarctice belgiene la bordul navei Belgica. Expediţia avea un caracter internaţional, alături de Racoviţă fiind şi Roald Amundsen sau experţi polonezi.
Cât Belgica a fost blocată în gheaţă, naturalistul Emil Racoviţă a studiat şi observat multe lucruri din gheţurile Antarcticii. Au fost publicate astfel 60 de volume ştiinţifice. Savantul român a întreprins studii asupra vieţii balenelor, pinguinilor şi păsărilor antarctice.
Racoviţă a studiat 1.300 de specii de floră şi faună Antarctică. El a descoperit balena cu cioc.
