Ce metodă folosesc cimpanzeii pentru a-şi trata rănile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO TOBIAS DESCHNER / AFP
FOTO TOBIAS DESCHNER / AFP

Oamenii de ştiinţă au analizat şi au observat un comportament inedit la un grup de cimpanzei din Africa. Primatele îşi tratează propriile răni sau chiar şi ale altora cu ajutorul unor insecte prinse în zbor, potrivit unui studiu publicat recent, scrie AFP, preluată de The Guardian.

Primul instinct al oamenilor este acela de a-şi dezinfecta rana şi să o acopere cu un bandaj. Cu toate acestea, cimpanzeii au inventat o metodă mai creativă: prind insecte şi le pun direct pe rana deschisă.

Oamenii de ştiinţă au observat acest comportament la cimpanzeii din vestul Africii, în Gabon, şi au mai observat că animalele folosesc insectele nu numai pentru a-şi trata propriile răni, ci şi pe ale celorlalţi. 

Studiul, publicat luni în revista Current Biology, marchează o contribuţie importantă la dezbaterea ştiinţifică în derulare privind abilitatea cimpanzeilor de a-i ajuta pe alţii.

Proiectul a început în 2019, când o femelă adult de cimpanzeu, Suzee, a fost văzută inspectând o rană la piciorul puiului ei adolescent.

Aceasta a prins o insectă din zbor, a băgat-o în gură şi după a pus-o pe rana puiului ei. Ea a luat insecta de pe rană şi a repetat mişcarea de încă două ori.

Scena s-a petrecut în parcul naţional Loango de pe coasta atlantică a Gabonului, unde cercetătorii studiază un grup de 45 de cimpanzei centrali, o subspecie aflată în pericol de dispariţie. Oamenii de ştiinţă au observat de cel puţin 19 ori cimpanzei administrându-şi acest tratament într-o perioadă de 15 luni.

Iar în alte două ocazii au văzut cimpanzei răniţi primind acest tratament de la alţi membri ai grupului.

„E nevoie de multă încredere să pui o insectă pe o rană deschisă. Par să înţeleagă că, dacă îmi faci asta cu această insectă, atunci rana mea se va vindeca. E uimitor”, a declarat Simone Pika, biolog la Universitatea Osnabruck din Germany, coautor al studului.

Cercetătorii nu au putut identifica ce insectă a fost folosită pentru tratarea rănilor, dar cred că este o insectă zburătoare, dat fiind mişcarea rapidă a cimpanzeilor de a o prinde. 

Simone Pika afirmă că insecta ar putea conţine substanţe antiinflamatorii care au un efect de calmare. Insectele sunt cunoscute pentru diferitele lor proprietăţi medicinale, iar cercetătorii trebuie să facă mai multe studii pentru a identifica insecta folosită de cimpanzei.

Unii cercetători se îndoiesc totuşi de capacitatea speciilor de animale de a manifesta comportamente prosociale, cum ar fi îngrijirea dezinteresată a altora, mai spune Simone Pika.

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite