Căutarea pe Google foloseşte aceeaşi putere de calcul ca aterizarea pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins, astronauţii primei misiuni Apollo care a ajuns pe Lună. FOTO NASA
Neil Armstrong, Buzz Aldrin şi Michael Collins, astronauţii primei misiuni Apollo care a ajuns pe Lună. FOTO NASA

Este un lucru cert că tehnologia avansează foarte repede, dar se pare că agenţia spaţială NASA nu este mereu prima care să adopte noile tehnologii. Aşa se face că un iPhone 4S are un procesor mai bun decât robotul Curiosity, dar şi că o simplă căutare pe Google foloseşte la fel de multă putere de calcul pe cât avea disponibilă misiunea Apollo pentru toate operaţiunile.

Doi membrii din echipa Google, Udi Manber şi Peter Norvig, care se ocupă de căutările online au afirmat, într-o postare pe blogul oficial al companiei, că o căutare pe Google necesită o putere de calcul echivalentă cu cea din misiunea Apollo a NASA, notează „TheNextWeb”. Conform celor doi, Apollo Guidance Computer (AGC) de pe modulul lunar executa operaţiunile la o viteză de 40 Khz, adică de 100.000 de ori mai lent decât un laptop de top de acum.

Pe Pământ însă, NASA avea acces la cele mai bune echipamente, cum ar fi un calculator IBM model 360 sau 375 care era de 250 de ori mai rapid decât AGC. Aceste echipamente funcţionau non-stop, prelucra toate datele care veneau de pe Lună sau de pe orbită şi monitorizau datele care ţineau de sănătatea astronauţilor.

Cei doi angajaţi Google conclud că la o căutare pe Google fie de pe smartphone, fie de pe PC, este necesară aceeaşi putere de calcul cât a fost nevoie pentru a trimite 11 astronauţi în spaţiu, împreună cu Neil Armstrong. Şi asta nu cuprinde doar zborul, ci toate calculele necesare planificării şi identificării diverselor aspecte ale tuturor celor 17 misiuni Apollo din cei 11 ani în care s-au desfăşurat.

Neil Armstrong a fost primul om care a păşit pe Lună, în iulie 1969, împreună cu Buzz Aldrin. Primele lui cuvinte după aselenizare au fost: „Un pas mic pentru un om, un pas uriaş pentru omenire”. Astronautul a murit pe 25 august la vârsta de 82 de ani.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite