Miturile din jurul lui Neil Armstrong

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Neil Armstrong s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani FOTO: Reuters
Neil Armstrong s-a stins din viaţă la vârsta de 82 de ani FOTO: Reuters

Moartea primului om care a păşit pe Lună a readus în discuţie miturile care au planat asupra vieţii şi carierei lui Neil Armstrong. În timp ce unii au ridicat semne de întrebăre asupra întregii misiuni Apollo 11, alţii au susţinut că astronautul s-ar fi convertit la Islam după ce a revenit pe Pământ.

Mit
Armstrong a fost ales pentru misiunea Apollo 11 pentru că era civil iar Casa Albă de la Washington şi-a dorit ca primul om care ajunge pe Lună să fie un om de rând, nu un pilot militar.

Adevăr
Neil Armstrong a devenit comandantul misiunii datorită evoluţiei sale metodice, generată de misiunea Gemini 8 la care luase parte anterior, dar şi datorită implicarea sale în primele etape ale programului Apollo.

Mit
Copilotul Buzz Aldrin ar fi trebuit să fie, de fapt, cel care face primul pas pe Lună, nu Armstrong.

Adevăr
În misiunea Gemini, copilot a fost cel care a ieşit din aeronavă şi a efectuat aşa-numitele „plimbări în spaţiu”, în timp ce comandantul rămânea pe navă. Factorul decisiv în Apollo 11 care l-a transformat pe Armstrong în omul care a răsculat cu paşii săi praful Lunii a fost strict de ordin tehnic. Uşa modulului lunar care trebuia deschisă pentru a ieşi din astronavă se afla pe partea dreaptă, chiar lângă comandant. Cum cabina în care se afla Armstrong şi copilotul Aldrin era de dimensiuni prea mici pentru a permite celui din urmă să „sară peste” comandant, cel care a ieşit din modul şi a coborât scara până pe suprafaţa Lunii a fost Armstrong.

Mit
„Micul pas” al lui Armstrong a fost de fapt o săritură de la un metru înălţime.

Adevăr
Walter Cronkite, comentatorul misiunii Apollo 11 ascultat de 500 de milioane de oameni care au asistat în direct la aselenizare, a coordonat greşit montajul filmării care avea să facă înconjurul lumii. Deşi Armstrong a rostit celebra maximă „un pas mic pentru om, un salt uriaş pentru omenire” în momentul în care a coborât de pe ultima treapă a scării pe suprafaţa Lunii, la montaj, cuvintele sale au fost alipite cadrelor în care astronautul se afla încă în partea superioară a scării.

Mit
Armstrong a spus, de fapt, „un pas mic pentru un om”.

Adevăr
Comandantul misiunii a recunoscut el, însuşi, că a spus „un pas mic pentru un om” şi nu „un pas mic pentru om”, dar legătura radio intermitentă a determinat atât cercetătorii NASA, cât şi presa internaţională să consemneze cuvintele sale celebre fără articolul nehotărât. Jurnalist NBC News specializat în analiză spaţială, James Oberg, care a ascultat transmisiunea în direct pe când lucra ca intern la NASA, a examinat ulterior înregistrarea şi a constatat că, într-adevăr, Armstrong a spus „un pas mic pentru un om, un salt uriaş pentru omenire”.

Mit
După încheierea misiunii. Armstrong s-a retras din vizorul public.

Adevăr
Comandantul Apollo 11 nu şi-a monetizat propria glorie, limitându-se la funcţia de profesor de inginerie aerospaţială şi la conferinţe pe teme aeronautice cu jurnalişti, istorici şi alţi colegi de breaslă.

Mit
În timpul plimbării sale pe Lună, Armstrong a făcut un comentariu criptat care, desluşit, însemna „Noroc, domnule Gorsky”. Cuvintele au fost adresate vecinului său din copilările, din Ohio, a cărui soţie era obligată să rostească pasaje dintr-o piesă intitulată „Când copilul vecinului merge pe Lună”, în timp ce făceau sex.

Adevăr
Comentariul nu este consemnat în nicio înregistrare şi în niciun transcript, nimeni nu l-a auzit, iar Armstrong a declarat că afirmaţia este un fals.

Mit
Armstrong a văzut OZN-uri în timp ce se îndrepta cu astronava spre Lună, dar şi în timpul plimbării sale pe satelitul natural al Terrei.

Adevăr
Cei trei astronauţi cooptaţi în misiunea Apollo 11 au declarat că au văzut „lumini trecătoare”, care au apărut şi pe înregistrările video. Analiza ulterioară a cadrelor filmate au demonstrat că „luminile trecătoare” au fost, de fapt, bucăţi din racheta Saturn 5 utilizată la lansarea astronavei.

Mit
Armstrong a păşit pe suprafaţa Lunii... din statul american Nevada.

Adevăr
După revenirea pe Pământ, reuşita misiunii Apollo 11 a fost umbrită de numeroase teorii ale conspiraţiei. Mulţi au refuzat să creadă în veridicitatea acţiunii şi au indicat hibe în filmările transmise, care ar fi fost efectuate într-un studio din statul federal Nevada. Spre exemplu, umbrele costumului lui Armstrong ar fi fost create prin dispozitive de iluminare puse în spatele astronautului. Oamenii de ştiinţă de la NASA au explicat că acele umbre au fost, de fapt, generate de suprafaţa Lunii care reflecta lumina Soarelui. Jurnalistul NBC News James Oberg a descris toate teoriile ca fiind falsuri grosolane şi că multe persoane şi chiar naţiuni (Uniunea Sovietică, n.r.) aveau motive întemeiate pentru a decredibiliza succesul misiunii Apollo 11.

Mit
Ca astronaut, Neil Armstrong efectua antrenamente fizice intense la sala de sport pentru a-şi întări musculatura.

Adevăr
Comandantul misiunii avea, într-adevăr, un regim alimentar conceput special pentru activitatea sa, dar rareori îl puteai vedea în sala de sport. „Cred că bunul Dumnezeu ne-a dat un număr finit de bătăi ale inimii şi aş fi blestemat dacă le-aş irosi pe ale mele atât de repede”, a declarat Armstrong, pus faţă în faţă cu zvonul că-şi supunea corpul la efort fizic intens.

Mit
Armstrong a auzit nişte cuvinte pe care nu le-a putut descifra, într-o limbă pe care nu a recunoscut-o, pe când se afla pe suprafaţa satelitului natural al Pământului. După expediţia Apollo 11, s-a întâmplat să audă o chemare islamică la rugăciune şi a recunoscut cuvintele pe care le auzise pe Lună, „Allahu akbar”, în timpul unei călătorii în Egipt. Povestea a fost transmisă în presa din trei ţări islamice, Egipt, Malaezia şi Indonezia, şi a alimentat şi zvonul convertirii sale la Islam. La origine, cuvintele indică textul şi versurile unui cântec de luptă al armatei egiptene, în prezent fiind, de fapt, imnul naţional al Libiei.

Adevăr
Informaţia s-a răspândit atât de repede şi atât de mult încât în 1983, directorul Centrului Internaţional de Cercetare Asiatică, Phil Parshall, i-a scris lui Armstrong pentru a verifica validitatea informaţiei. Răspunsul a infirmat zvonul convertirii.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite