Schema piramidală care le promite oamenilor că vor ajunge pe Marte
0Proiectul Mars One a fost promovat ca unul dintre cele mai ambiţioase planuri prin care oamenii vor ajunge să colonizeze planeta Marte în acest secol. El a fost deschis de un ONG olandez, dar au început să apară vocile care pun la îndoială perspectiva marţiană.
Într-un articol din revista online „Matter“, unul dintre finaliştii Mars One explică de ce sistemul pus la punct de ONG-ul olandez are greşeli şi e ca o schemă Caritas uriaşă.
Oameni pe Marte - vocea finaliştilor
Joseph Roche e unul dintre cei care au rămas între cei 100 de finalişti care ar putea să colonizeze planeta Marte, prin proiectul Mars One. Cu toate acestea, fostul cercetător NASA nu mai este atât de sigur că lucrurile vor fi aşa cum au fost prezentate de olandezi şi de presă.
În primul rând, s-a scris des că Mars One a primit 200.000 de candidaturi, însă numărul real este de 2.761.
„Când intri în comunitatea Mars One ţi se oferă puncte. Primeşti puncte trecând prin fiecare fază de selecţie şi poţi să mai primeşti şi alte puncte prin cumpărarea mărfurilor produse de Mars One, de la tricouri. De asemenea, punctele se primesc şi prin donaţii către fundaţie“, explică Joseph Roche.
Un amănunt foarte suspect e plata pentru interviuri. Candidaţii la Mars One sunt sfătuiţi de olandezi să accepte eventuala plată pentru un interviu, dar sunt rugaţi să doneze 75% către Mars One.
Oameni pe Marte - finaliştii îşi cumpără locul pe planeta Roşie
„The Guardian“ a publicat luna trecută lista favoriţilor pentru a ajunge pe Marte. De fapt, aceea era lista celor care au strâns cei mai mulţi bani entru Mars One.
De asemenea, candidaţii nu s-au întâlnit cu cei de la Mars One. „Nu am văzut pe nimeni de la Mars One în persoană. Spuneau la început că vor fi interviuri regionale, că vom călători pentru a fi intervievaţi, că vom fi testaţi. Dar apoi ne-au pus să semnăm o clauză de confidenţialitate şi am făcut un interviu de 10 minute pe Skype“, a mai spus Joseph Roche.
Aşadar, aceşti finalişti au fost aleşi după un videoclip pe care l-au urcat pe internet, un chestionar şi o convorbire de 10 minute pe Skype.
Mars One - contractul de 6 miliarde de dolari pentru un reality show nu mai există
La începutul proiectului, Mars One susţine a că va finanţa călătoria cu ajutorul drepturilor de transmie şi că va transforma experienţa de pregătire şi călătorie într-un reality show.
Contractul de 6 miliarde de dolari cu firma de producţie TV Endemol nu mai există. De asemenea, laureatul Premiului Nobel, Gerard’t Hooft, nu mai este mentor pentru Mars One. El a menţionat că termenul realist pentru sosirea oamenilor pe Marte ar fi de 100 de ani.