Beton produs cu CO2 captat din atmosferă. Tehnologia, testată în premieră

0
Publicat:

Un start-up din California - SUA, care foloseşte roci pentru a absorbi dioxidul de carbon (CO2) din atmosferă, şi-a unit forţele cu o companie canadiană pentru a încorpora gazul în beton, arată vineri Reuters, citat de Agerpres.

Angajati constructii. FOTO Shutterstock
Angajati constructii. FOTO Shutterstock

Parteneriatul tehnologic reprezintă o premieră şi ar putea constitui un model în lupta contra schimbărilor climatice la nivel global.

Cercetătorii ONU au ajuns la concluzia că eliminarea a miliarde de tone de CO2 care se află deja în atmosferă va necesita, pe lângă reducerea emisiilor actuale, limitarea schimbărilor climatice, iar în acest sens sunt necesare două acţiuni: în primul rând, captarea CO2 cu ajutorul naturii sau al tehnologie, iar în al doilea rând, blocarea acestuia timp de secole.

CO2 blocat în beton

Heirloom Carbon Technologies a livrat aproximativ 30 de kilograme de CO2 colectat din atmosferă din jurul sediului său din zona Golfului San Francisco către Central Concrete, o subsidiară a Vulcan Materials, care a încorporat gazul în beton nou, miercuri.

Cele 30 de kilograme de CO2 sunt echivalentul emisiilor unei maşini care parcurge aproximativ 120 de kilometri.

Este, de fapt. o premieră, fiind prima dată când CO2 absorbit din atmosferă printr-o tehnologie de captare directă din aer, numită Direct Air Capture (DAC), este blocat în beton unde va rămâne timp de secole, potrivit mai multor oameni de ştiinţă.

Astăzi, acesta este un degetar în ceea ce priveşte reducerea emisiilor. Aşa începe", spune Julio Friedmann, cercetător şef la Carbon Direct, care colaborează cu diverse companii pentru a le gestiona amprenta de carbon.

Pentru că este utilizat pe scară largă, betonului are un mare potenţial pentru absorbţia CO2 în cazul în care procesul funcţionează şi se globalizează.

Tehnologia încălzeşte calcarul zdrobit pentru a se elibera în mod natural CO2 absorbit, apoi foloseşte roca dispusă în coloane de tăvi uriaşe pentru a acţiona precum un burete, absorbind cantităţi de CO2 echivalente cu aproape jumătate din greutatea lor în decurs de trei zile. Roca este apoi încălzită pentru a elibera CO2 colectat din mediu, iar ciclul este repetat.

Roca de calcar are această capacitate naturală de a elimina CO2 absorbit în mod natural din atmosferă. Problema este că (procesul) este lent. Aşadar, ceea ce facem noi aici este doar să-i oferim mai multe superputeri pentru a capta carbon mult, mult mai rapid", a explicat Shashank Samala, CEO în cadrul Heirloom.

Transformarea într-un mineral care întăreşte betonul

CarbonCure - compania specializată din Canada - amestecă CO2 cu alte ingrediente, transformându-l într-un mineral care întăreşte betonul, reducând necesarul de ciment - elementul din beton cu cea mai mare amprentă de carbon.

Captarea şi blocarea carbonului la scară globală nu va fi însă uşoară, pentru că vor trebui  construite structuri scumpe, uriaşe, pentru a capta milioane sau miliarde de tone pe an.

Pentru a elimina un miliard de tone din atmosferă sunt necesare peste o sută de miliarde de dolari, potrivit explicațiilor date de Shashank Samala, care a precizat că aşteaptă finanţatori din domeniul energiei solare şi alte sectoare pentru a susţine infrastructura carbonului.

Betonul  cel mai utilizat material de construcţie din lume, este unul controversat. El reprezintă aproximativ 8% din emisiile globale de CO2, inclusiv cele rezultate de la liantul său principal, cimentul.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite