A murit astronautul NASA care a condus misiunea Apollo 8 pe Lună

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul astronaut NASA ,Frank Borman, care a condus prima misiune spațială din istorie în jurul Lunii cu Apollo 8, a murit, transmite BBC.

Fotografie a Pamantului facuta de Apollo 8 FOTO Arhiva
Fotografie a Pamantului facuta de Apollo 8 FOTO Arhiva

Frank Borman a decedat în Billings, Montana, la vârsta de 95 de ani, a anunțat agenția.

Borman, alături de alți doi colegi astronauți au fost primii oameni care au văzut partea îndepărtată a Lunii în timpul expediției Apollo 8 din 1968.

Frank Borman FOTO Wikipedia
Frank Borman FOTO Wikipedia

Administratorul Nasa, Bill Nelson, și-a amintit de dl Borman ca fiind "unul dintre cei mai buni de la Nasa" și "un adevărat erou american", cu adevărat dedicat muncii sale.

"Dragostea sa de o viață pentru aviație și explorare a fost depășită doar de dragostea pentru soția sa Susan", a spus el.

Frank cunoștea puterea pe care explorarea o deținea în a uni umanitatea atunci când spunea: "Explorarea este cu adevărat esența spiritului uman".

Apollo 8 a fost o misiune fundamentală, deoarece a fost prima dată când oamenii au părăsit orbita Pământului, pierzând din vedere planeta lor natală

În cadrul acestei expediții, colegul lui Borman, William Anders, a realizat fotografia emblematică Earthrise, care arată Pământul suspendat deasupra suprafeței lunare

Această imagine este prima fotografie color a Pământului din spațiu și este adesea creditată ca fiind cea care a lansat mișcarea ecologistă.

Cariera lui Frank Borman a început în cadrul Forțelor Aeriene în 1950, servind ca pilot de vânătoare, pilot operațional și instructor.

Talentele sale au făcut ca el să fie selectat de Nasa pentru a fi instructor la Școala de piloți de cercetare aerospațială de la Edwards AFB, California.

Înainte de expediția Apollo, domnul Borman a fost la bordul navei spațiale Gemini 7 în 1965, petrecând 14 zile pe orbita joasă a Pământului și realizând prima întâlnire orbitală în spațiu cu Gemini 6.

După ce s-a retras ca astronaut, domnul Borman a condus compania aeriană Eastern Airlines, aflată în dificultate, în 1975.

A fost inclus în Hall of Fame-ul astronauților americani în 1993 și o secțiune de autostradă între Indiana și Illinois a primit numele său.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite