A fost descoperită cauza majoră a bolii inflamatorii intestinale

0
Publicat:

Oamenii de știință britanici au descoperit o cauză majoră a bolii inflamatorii intestinale (IBD).

Boala inflamatorie intestinală are o cauză majoră FOTO: Arhivă
Boala inflamatorie intestinală are o cauză majoră FOTO: Arhivă

Aceștia au găsit un punct slab în ADN-ul nostru care este prezent la 95% dintre persoanele care suferă de această boală.

Acesta face ca unele celule imunitare să o ia razna mult mai ușor și să provoace o inflamație excesivă în intestine, potrivit bbc.com.

Echipa a descoperit medicamente care există deja și care par să inverseze boala în experimentele de laborator, iar acum vizează testele pe oameni.

Boala Crohn și colita ulcerativă sunt cele mai frecvente forme de boală inflamatorie intestinală. 

Adesea, boala debutează la vârsta adolescenței sau la un adult tânăr.

Lauren Golightly, care are acum 27 de ani, a avut primele simptome la vârsta de 16 ani, când a avut crampe la stomac și sânge în fecale..

Dar acest lucru a fost pus pe seama petrecerilor și abia la 21 de ani, când a suferit o operație de extirpare a apendicelui, medicii și-au dat seama că are boala Crohn.

În urmă cu trei ani, a avut nevoie de o stomă de urgență după ce o parte din intestine i s-a „închis” și încă trebuie să „ia multe medicamente pentru durere” din cauza numărului de operații de care a avut nevoie.

„Nu este viața pe care aș vrea să o duc”, spune ea.

Ce nu merge bine?

O parte a sistemului imunitar care este foarte implicată în IBD sunt celulele albe din sânge numite macrofage.

Acestea inundă mucoasa intestinelor, unde eliberează substanțe chimice - numite citokine - care duc la o inflamație masivă.

Inflamația face parte din răspunsul normal al organismului la infecții, dar o inflamație prea mare și prea îndelungată poate avea consecințe devastatoare asupra sănătății.

Grupul de cercetători de la Institutul Francis Crick și de la University College din Londra a efectuat o analiză genetică aprofundată pentru a încerca să deslușească cauza IBD.

Ei au descoperit o secțiune de cod genetic - sau ADN - care se dovedește a fi „regulatorul principal” al inflamației la nivelul macrofagelor.

Acesta se află chiar în „vârful piramidei”, spune Dr. James Lee, de la Institutul Francis Crick.

Gena controlează suita de substanțe chimice inflamatorii pe care macrofagele le eliberează, iar unele persoane se nasc cu o versiune care face ca organismul lor să fie predispus să reacționeze în mod excesiv.

Dr. Lee a spus: "Aceasta este, fără îndoială, una dintre căile centrale care nu funcționează corect pentru ca oamenii să se îmbolnăvească de boli inflamatorii intestinale. Este procesul prin care una dintre cele mai importante celule care provoacă boala inflamatorie intestinală merge prost.”

Alte experimente, detaliate în revista Nature, au arătat că medicamente care sunt deja aprobate pentru alte afecțiuni, cum ar fi cancerul, au fost capabile să calmeze această inflamație excesivă.

Acestea au fost realizate folosind mostre de la pacienți cu IBD.

„Am descoperit nu numai cum și de ce merge prost, ci și o potențială nouă modalitate de a trata aceste boli”, spune Dr. Lee, care este, de asemenea, gastroenterolog la Royal Free Hospital.

Cu toate acestea, nu va exista un nou tratament pentru IBD în mod iminent.

Cercetătorii au un avans, deoarece există deja medicamente, dar trebuie să găsească o modalitate de a ținti doar macrofagele, astfel încât acestea să nu provoace efecte secundare în tot organismul.

Medicamentele ar trebui, de asemenea, să fie calibrate cu precizie pentru a calma IBD, dar să nu lase pacientul susceptibil la infecții prin oprirea părții bune a inflamației în combaterea bolii.

Scopul lor este de a începe studiile clinice în termen de cinci ani.

„Această cercetare este un pas foarte interesant către posibilitatea unei lumi fără boala Crohn și colită într-o bună zi”, a declarat Ruth Wakeman, de la organizația caritabilă Crohn's & Colitis UK.

Ea a adăugat: „Boala Crohn și colita sunt afecțiuni complexe, care durează toată viața și pentru care nu există tratament, dar cercetările de acest gen ne ajută să răspundem la unele dintre marile întrebări legate de cauzele lor.”

Cu toate acestea, predispoziția genetică este încă doar jumătate din poveste. De asemenea, este nevoie de ceva pentru a declanșa dezvoltarea IBD, dieta și utilizarea antibioticelor fiind toate implicate.

Simptomele IBD

-diaree

-dureri de stomac sau crampe

-sânge în caca

-sângerare din fund

-oboseală

-pierderea în greutate fără să încercați

Boala este distinctă de sindromul colonului iritabil (sau SII), deși unele dintre simptome se suprapun. Un diagnostic de IBD se pune doar dacă există o inflamație la nivelul intestinelor.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite