Sărbătoarea care bagă groaza-n buzunare: Halloween-ul comercianţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Halloween-ul a devenit o afecere bănoasă în lumea întreagă FOTO: clearpointcreditcounselingsolutions.org
Halloween-ul a devenit o afecere bănoasă în lumea întreagă FOTO: clearpointcreditcounselingsolutions.org

Sărbătoarea de Halloween s-a transformat într-un prilej de petrecere pentru români şi într-o afacere bănoasă pentru comercianţii şi proprietarii de baruri, restaurante şi hoteluri de la noi.

Foarte multe popoare au preluat de la celţi sărbătoarea de Halloween, ţinută în fiecare an în noaptea de 31 octombrie, iar România nu a făcut excepţie. Imigranţii irlandezi au dus Halloween-ul mai întâi în Statele Unite, apoi în Canada, iar de aici a fost doar un pas până la răspândirea sărbătorii pe întreg Globul. La celţi, ea corespundea zilei de Samhain, în care poarta dintre lumea aceasta şi cea „de dincolo“ se slăbea, permiţând spiritelor, bune sau rele, să o traverseze. În ţările creştine, Halloween-ul a fost asociat Sărbătorii Tuturor Sfinţilor, care se ţinea pe data de 1 noiembrie.

Celţii încercau să îmbuneze spiritele rele cu dulciuri, de unde şi obiceiul de a oferi bomboane celor mici. În seara de Halloween, copiii colindau pe la case întrebând „Trick or Treat?“ (trad. - Păcăleală sau dulciuri?), ca o ameninţare că dacă nu primesc dulciuri, li se va juca o farsă. Sărbătoarea iniţială a fost influenţată de multe culturi de-a lungul timpului, iar semnificaţia i s-a denaturat foarte mult, transformându-se într-un produs de larg consum. Costumele şi decoraţiunile de Halloween nu mai celebrează astăzi sfinţii, iar petrecerile depăşesc măsura.

O afacere bănoasă

Ca multe alte sărbători de peste an, Halloween-ul s-a transformat într-un prilej de petrecere pentru oamenii de rând şi într-o oportunitate de a face bani pentru comercianţi şi proprietari de baruri, restaurante sau hoteluri. În ultimii ani, românii au transformat şi ei această sărbătoare într-o sursă de profit. Foarte multe magazine online vând costume tematice pentru sărbătoarea de Halloween, cu preţuri care pornesc de la 140 de lei şi pot ajunge la 360 de lei dacă vorbim despre o ţinută complexă, cu diverse accesorii. Costumele se pot închiria dacă nu dispuneţi de sume de bani atât de mari, cu preţuri care pornesc de la 30 de lei.

Mike Zagone vinde măşti de Halloween la Fantasy Costumes în Chicago Illinois FOTO Guliver/Getty Images

FOTO: Guliver Getty Images

Aproape că nu mai există bar care să nu organizeze petrecere tematică în seara de Halloween sau în cea de sâmbătă spre duminică, intrarea începând de la 20 de lei şi ajungând la 90 de lei de persoană pentru o noapte de groază petrecută la un restaurant din Bucureşti.

Câteva agenţii de turism pun la dispoziţia turiştilor străini fascinaţi de mitul lui Dracula călătorii în Transilvania. Anul trecut, peste 1.500 de americani şi canadieni au cumpărat asemenea pachete turistice. Aceştia au cheltuit aproximativ 3,5 milioane de dolari pentru cazare, transferuri, mâncare şi suveniruri, potrivit lui Simion Alb, şeful Biroului de Turism al României din America de Nord, citat de Mediafax. Un tur de opt zile în România costă aproximativ 1.800 de dolari, plus biletul de avion. În plus, un turist american mai cheltuieşte, în medie, 70-80 de dolari pe zi pentru mâncare şi suveniruri, mai spune Simion Alb.

Dar şi românii pot petrece la munte cu acest prilej. Hotelierii oferă în această perioadă pachete turistice tematice. „Pentru Halloween am pregătit un pachet special care cuprinde meniu tematic, decoraţiuni specifice, petrecere cu DJ şi multe surprize pentru copii“, spune Irina Andronic, reprezentanta unui hotel din Sinaia, citată de stirileprotv.ro. un sejur care include două nopţi de cazare, cu mic dejun şi cină festivă costă 80 de euro de persoană la un hotel de trei stele, 100 de euro de persoană la patru stele şi 130 de euro de persoană la cinci stele.

„Există această tendinţă de a crea nişte evenimente pentru a determina oamenii să cheltuiască nişte bani. Tocmai acest interes comercial face ca asemenea sărbători să fie preluate în ţări care nu au nimic de-a face cu ele. Mulţi oameni nu cunosc adevăratele semnificaţii ale Halloween-ului. Pentru ei, este doar un prilej de petrecere, motiv pentru care se transformă foarte uşor într-un bal mascat ca oricare altul. Aşa se explică de ce poartă costume de iepuraşi sau prinţese, fără legătură cu spiritele rele sau cu sfinţii“, este de părere sociologul Mircea Kivu.

Petreceri extreme

Lanterna lui Jack – dovleacul sculptat cu o lumânare în interior, pentru luminarea sufletelor din purgatoriu – nu era suficient de înspăimântătoare pentru tinerii de astăzi, foarte familiarizaţi cu zombi şi cu alte creaturi fioroase. Prin urmare, au apărut pentru ei distracţii extreme. De exemplu, proprietarii hotelului McKamey Manor din San Diego, California, transformă în realitate cele mai urâte coşmaruri pe care le putem avea.

costume halloween

Oaspeţii care se încumetă să se cazeze aici, deloc puţini la număr, sunt legaţi de scaune, stropiţi cu „sânge“ şi încuiaţi în cuşti cu şerpi în timp ce fac un tur al hotelului. Întreaga  aventură de groază durează opt ore şi este filmată. Până acum, nimeni nu a ieşit „teafăr“ din hotel, dar asta nu a împiedicat câteva mii de tineri să se înscrie pe o listă de aşteptare pentru a încerca terifianta experienţă.

costume halloween

Oaspeţii hotelului groazei din San Diego sunt torturaţi de „stafii“ şi stropiţi cu „sânge“

Costumele au devenit prea sexy

La începuturi, celţii purtau măşti înfricoşătoare pentru ca spiritele rele să-i creadă de-ale lor si să-i lase în pace. Mai târziu, cei care sărbătoreau Halloween-ul mergeau din casă în casă purtând costume de vrăjitoare, diavoli sau mumii. Pe măsură ce timpul a trecut, costumele s-au micşorat şi au apărut derapajele sexuale.

costume halloween

Costumele de pe piaţă sunt acum foarte sexy şi nepotrivite pentru copii şi adolescenţi, 51% din britanici considerând că cele pentru fete sunt mult prea provocatoare, potrivit unui studiu. „Halloween-ul este singura noapte din an în care o fată se poate îmbrăca precum o prostituată şi nimeni nu poate avea ceva de comentat!“, spunea Regina George în comedia americană pentru adolescenţi„Fete rele“. Replica rezumă foarte bine atitudinea multor tineri vizavi de această sărbătoare.

costume halloween

În categoria costumelor controversate trebuie inclus şi cel de „asistentă sexy Ebola“, prevăzut cu mască de protecţie, mănuşi şi halat scurt (foto). Costumul a stârnit multe reacţii negative, în condiţiile în care aproximativ 5.000 de oameni au decedat din cauza infecţiei cu virusul Ebola până acum. El este vândut de un magazin online la preţul de 47 de euro (cizmele sunt vândute separat).

costume halloween

Comentarii negative a stârnit şi costumul de majoretă însângerată comercializat în Marea Britanie, la preţul de 18 euro. O mamă revoltată a încercat să coningă proprietarii magazinului că acest costum ar trebui retras de la vânzare, dar eforturile ei nu au avut rezultate.

Decoraţiunile de Halloween au depăşit şi ele orice limită a imaginaţiei. Un trunchi de om însângerat şi atârnat cu capul în jos, un zombi plin de sânge şi monştri de toate felurile i-au înspăimântat pe vecinii unui american din Minneapolis, care a expus toate aceste creaturi pe gazonul din faţa casei.

costume halloween

Un alt american a folosit sărbătoarea de Halloween pentru a-şi exprima foarte clar opiniile politice. El a pus o mască de cauciuc cu Obama lângă o coasă, dând impresia că preşedintele american ar fi fost decapitat.

costume halloween

Citeşte şi:

Halloween, idei de costume şi decoraţiuni

Costumul anti-Ebola pentru Halloween: o glumă proastă care stârneşte controverse

Bucureştiul, bântuit în noaptea de Halloween. Vampiri, vârcolaci şi piraţi ocupă străzile Capitalei

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite