Preţul corect al tabletelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Apple şi Microsoft vând tabletele cu peste 50% mai scump faţă de preţul de fabricaţie, în timp ce Amazon şi Google practică un adaos de maximum16%.

Costul real al unei tablete iPad mini, versiunea Wi-Fi 16 GB, care se vinde pe piaţă cu 329 de dolari, este de doar 188 de dolari, susţin specialiştii în tehnologie de la IHS, o companie internaţională de cercetare şi consultanţă, care au dezasamblat gadgetul piesă cu piesă. Diferenţa de 141 de dolari înseamnă un adaos de 40% la preţul de fabricaţie, unul mediu practicat de Apple, ţinând cont că pentru versiunea de 64 GB a iPad mini surplusul este de 57%. Experţii au analizat fiecare componentă a dispozitivului şi au ajuns la concluzia că cele mai scumpe piese, din puncul de vedere al producătorului american, sunt display-ul (80 de dolari) şi chip-urile de memorie (15,5 dolari).
Strategia de piaţă adoptată de Apple este aceea de a prezenta publicului „produse premium“ – adică fabricate din componente de cea mai bună calitate şi, deci, mai costisitoare. Cu toate acestea, după ce au dezasamblat o tabletă iPad mini, specialiştii au descoperit că o bună parte din piese sunt fabricate de alte companii, printre care şi de marii rivali de la Samsung.
Tactica celor de la Apple a fost imitată şi de Microsoft odată cu lansarea tabletei Surface. IHS a dezvăluit că Microsoft câştigă 315 dolari la fiecare tabletă pe care o vinde. Mai exact, costul total al componentelor pentru Surface, varianta 32 GB, este de 271 de dolari, la care se adaugă 13 dolari, costul de asamblare. În concluzie, gigantul american produce tableta cu 284 de dolari şi o vinde cu 599 de dolari, ceea ce înseamnă un adaos de 53%.

Strategia rivalilor

Spre deosebire de Apple şi Microsoft, care caută să facă profit de pe urma componentelor considerate premium, concurenţii de la Amazon şi Google mizează pe partea de software. Adică tabletele lor se vând la preţuri mai mici, apropiate de cele de producţie, profitul urmând să vină de pe urma aplicaţiilor descărcate. Astfel, Kindle Fire HD de la Amazon şi iar Nexus 7 de la Google se vând amândouă cu 199 de dolari. Potrivit specialiştilor, adaosul practicat de Amazon este de doar 26 de dolari, adică un plus de 13%, în timp ce în cazul Google surplusul este de 32 de dolari (16%).  
În încheiere, experţii de la IHS susţin că preţurile practicate de Apple şi Microsoft sunt nejustificat de mari în comparaţie cu cele stabilite de rivalii de la Amazon şi Google. În plus, se întreabă ironic specialiştii, „cum poate Microsoft miza în special pe hardware, în condiţiile în care este o companie de software?!“.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite