„Perla“ verde de şase tone

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fetele pozează cu cea mai mare „perlă“ din lume  la un show în Wenchang, China
Fetele pozează cu cea mai mare „perlă“ din lume la un show în Wenchang, China

În China a fost inaugurată o expoziţie la care publicul poate admira o uriaşă piatră semipreţioasă, şlefuită în formă de perlă. Cântărind şase tone, cu o înălţime de peste 1,5 metri, această „perlă“ este greu de urnit, la propriu, dar şi la figurat – e greu să găseşti un cumpărător, de vreme ce se cer pe ea nici mai mult, nici mai puţin de 104 milioane de euro, scrie „The Daily Mail“.

Piatra a fost şlefuită dintr-o bucată de fluorină, mineral care luminează în întuneric (sau, în unele cazuri, dacă este încălzit). Roca a fost găsită acum câţiva ani, în nordul Chinei. Pentru a o prelucra în forma unei perle rotunde cu diametrul de peste 1,5 metri, specialiştilor le-au trebuit trei ani. „Perla" verde de şase tone este cea mai mare dintre modelele similare şi reprezintă un unicat.„E uluitoare şi străluceşte verde în întuneric", remarcă unul dintre organizatorii expoziţiei. „Aceste perle sunt foarte căutate în China, mai ales la dimensiunea asta."

Un talisman miraculos

Despre pietrele strălucitoare de fluorină, cunoscute cândva sub numele de Chintamani, se crede că pot îndeplini dorinţe, conform religiei budiste. Fluorina este bine-cunoscută pentru culorile uluitoare pe care le poate emite, acestea fiind atât de multe încât mineralul a fost denumit cel mai colorat din lume. De altfel, proprietatea sa unică - fluorescenţa, capacitatea de a emite lumină - de acolo îşi şi trage numele. Oamenii de ştiinţă cred că fluorina străluceşte în întuneric din cauza impurităţilor din reţeaua cristalină a structurii sale, dar şi din cauza expunerii de-a lungul timpului la radiaţiile din atmosferă. Culoarea verde este oarecum mai rară decât altele şi s-ar putea datora prezenţei unor ioni rari de mangan. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite