"Părinţii", ajutor pentru elevi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Poezia Anei Blandiana nu i-a încurcat pe absolvenţii de gimnaziu la testele naţionale Poezia "Părinţii", de Ana Blandiana, nu le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a, care au

Poezia Anei Blandiana nu i-a încurcat pe absolvenţii de gimnaziu la testele naţionale

Poezia "Părinţii", de Ana Blandiana, nu le-a dat bătăi de cap elevilor din clasa a VIII-a, care au susţinut, ieri, primul examen din viaţa lor. Atât profesorii, cât şi reprezentanţii Ministerului Educaţiei au spus că subiectele la proba de limba şi literatura română a testelor naţionale din acest an au fost de nivel mediu şi puteau fi rezolvate fără meditaţii, fiind necesară simpla parcurgere a materiei în timpul anului şcolar.

O compunere prin care să se motiveze că poezia "Părinţii", scrisă de Ana Blandiana, aparţine unei opere lirice, alcătuirea unei cereri de acordare a bursei, adresată directorului şcolii, sau identificarea figurilor de stil din poem sunt doar câteva dintre subiectele pe care elevii de clasa a VIII-a le-au avut de rezolvat timp de două ore.

Cu toate că mulţi au spus că subiectele au fost uşoare, elevii se aşteaptă şi la note de 5, 6 sau 7. Alţii au fost optimişti şi s-au lăudat că sigur vor lua note peste 8, recunoscând, la rândul lor, că subiectele nu i-au pus în dificultate.

Subiectele au fost accesibile fiecărui elev, iar structura a fost bine gândită, în comparaţie cu anii anteriori, e de părere Florica Lupu, profesoară de limba română la Şcoala Internaţională "Mark Twain". "Primele două părţi se puteau realiza cu mare uşurinţă.

La partea a III-a aş putea spune că a fost primul an în care copilul a fost lăsat să-şi folosească imaginaţia şi nu a mai fost nevoie să tocească comentarii de mii de pagini", a subliniat profesoara de română. Punctajul acordat pentru rezolvarea subiectelor este de 90 de puncte, plus 10 din oficiu (partea I - 48 de puncte, partea a II-a - 18, partea a III-a - 24).

La Liceul "Miguel Cervantes" din Capitală, elevii şi-au primit subiectele cu o întârziere de jumătate de oră, timp în care profesorii ieşiseră la o ţigară, iar elevii scoseseră capul pe geam. Tot târziu au ajuns subiectele şi în Şcolile generale 117 şi 171 din Bucureşti. Cu toate acestea, "lucrurile au decurs normal, fără incidente", a spus şeful catedrei de la "Cervantes", Gavrilă Maximilian. Nici în celelalte şcoli din Capitală nu au fost înregistrate incidente, conform Nicoletei Vârlan, de la Biroul de presă al Jandarmeriei.

Telefoanele mobile, lăsate la intrare

Înainte de a intra în examen, elevii au primt o pungă în care şi-au lăsat telefoanele mobile, manualele, notiţele sau orice alte mijloace de informare, depuse ulterior într-o sală de depozitare a obiectelor personale. Chiar şi aşa, aceştia au mărturisit că au reuşit să comunice între ei. "Au fost lucruri simple şi am terminat totul într-o oră", a spus încântată Cristina Ulajan. "Mi s-a părut foarte uşor. Partea a treia a fost mai dificilă (n.r. - redactarea unei compuneri care să demonstreze că poezia "Părinţii" aparţine genului liric), dar am să iau peste 5", s-a declarat mulţumit Cristian Adrian.

Părinţii, de două ori mai emoţionaţi

Dacă elevii au mai uitat de emoţii, părinţii, în schimb, au aşteptat nerăbdători în curtea şcolii scurgerea celor două ore de examen. Ei au ascultat extragerea subiectelor la un radio portabil şi nu şi-au ascuns emoţiile atunci când au aflat numărul variantei. "Îmi pare rău că nu a picat comedia, pentru că ştiu că fata mea şi colegele ei o preferau", a mărturisit Elena Coman. "Ana Blandiana mi se pare foarte grea şi nici subiectele de la gramatică nu par a fi foarte uşoare", a sărit o altă mămică. Absolvenţii de clasa a VIII-a care promovează testele naţionale vor fi repartizaţi în clasa a IX-a a ciclului inferior al liceului. În caz de nepromovare, elevii pot fi repartizaţi în clasa a IX-a la şcoala de arte şi meserii. Procedura de selecţie are în vedere media la testele naţionale, cu o pondere de 50%, şi media de absolvire a claselor V-VIII, cu o pondere de 50%.

Primele două părţi se puteau realiza cu mare uşurinţă. La partea a III-a aş putea spune că a fost primul an în care copilul a fost lăsat să-şi folosească imaginaţia şi nu a mai fost nevoie să tocească comentarii de mii de pagini.
Florica Lupu
profesoară de limba română

Calendarul examenelor naţionale

Elevii care învaţă în şcolile cu predare în limbile minorităţilor naţionale susţin astăzi proba de limba maternă. Pe 20 iunie este programată proba scrisă la matematică, iar pe 21, la alegere, istoria românilor sau geografia României. Rezultatele vor fi afişate pe 24 iunie, în aceeaşi zi putând fi depuse şi contestaţiile.

Stil de viață

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite