Maimuţele bonobo se consolează la fel ca oamenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maimuţele bonobo „competente” emoţional se pot alina între ele FOTO BBC
Maimuţele bonobo „competente” emoţional se pot alina între ele FOTO BBC

Cimpanzeii tineri care sunt mai „competenţi” din punct de vedere social au şanse mia mari să se îmbrăţişeze şi să calmeze alte maimuţe aflate în suferinţă, potrivit ultimelor cercetări.

Cercetători care lucrează într-un sanctuar african au descoperit că maimuţele care şi-au revenit mai repede după o experienţă neplăcută, cum ar fi o luptă, aveau tendinţa de a-i alina pe ceilalţi.

Aceste descoperiri reflectă întocmai comportamentul copiilor şi sugerează că maimuţele îşi manageriază emoţiile într-un mod similar.

Cercetătorii au filmat nişte secvenţe în care urangutani tineri şi „competenţi” din punct de vedere emoţional se grăbeau să îmbrăţişeze alţi pui care ţipau în urma atacurilor.

Maimuţele bonobo sunt deja cunoscute ca fiind „maimuţele empatice”. Studii anterioare au documentat răspunsul acestora la emoţiile celor din jur.

Profesorul Frans de Waal de la Yerkes National Primate Research Center, de la Universitatea Emory din Atlanta, a spus că aceste noi rezultate relevă că abilitatea maimuţelor de a se consola reciproc face parte din această empatie.

El a adăugat, citat de BBC News: „Pare că au nevoie de o casă emoţională pentru sine, ca apoi să fie capabili să viziteze casa emoţională a celuilalt. Acest lucru este adevărat pentru copii şi, aparent, este adevărat şi în cazul bonobilor.”
 

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite