Mai amabil, mai uşor de rănit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Persoanele care vor să le facă pe plac altora au, unerori, de suferit. FOTO Shutterstock
Persoanele care vor să le facă pe plac altora au, unerori, de suferit. FOTO Shutterstock

Persoanele amabile cu cei din jur sunt, de cele mai multe ori, apreciate pentru solidaritatea de care dau dovadă. Însă acest lucru care îi avantajează pe ceilalţi, îi afectează, în schimb, pe cei care transmit emoţiile pozitive.

Fie că vorbim despre obiceiuri, mâncare sau limbă, oamenii se aseamănă din unele puncte de vedere, dar se diferenţiază din multe altele. Dacă temperamentul este înnăscut, trăsăturile de caracter se dobândesc în urma experienţelor de viaţă prin care indivizii reuşesc să se facă plăcuţi sau nu.

Atunci când vorbim despre comportamentul în societate, amabilitatea este una dintre caracteristicile indispensabile ce fructifică relaţiile cu ceilalţi sau rezolvă divergenţele. Amabilitatea reflectă gradul de importanţă pe care o persoană îl acordă interacţiunii cu ceilalţi, dar şi dispoziţia pentru a le face pe plac altora.

Cu toate acestea, studiile psihologice din ultima perioadă au demonstrat că această calitate apreciată la nivel social are şi efecte adverse la nivel individual. Potrivit „The Huffington Post“, persoanele drăguţe sunt preocupate să lase o impresie pozitivă celor din jur şi evită, pe cât posibil, să le provoace vreun disconfort. Asta înseamnă că, în unele situaţii, aceste persoane îşi calcă pe inimă pentru a evita conflictele sau fac compromisuri (nu-şi exprimă întotdeauna sentimentele sau acceptă o situaţie în care nu se simt confortabil).

Tendinţa de a fi pe placul celorlalţi
Aceste obiceiuri „nesănătoase“ creează un nivel de aşteptare destul de ridicat pentru persoanele altruiste care doresc un comportament similar din partea cunoştinţelor. În cazul în care ceilalţi nu-i răspund cu aceeaşi monedă, altruistul e dezamăgit din pricina scenariului pe care l-a construit în raport cu lumea exterioară. Pentru a evita deziluziile, specialiştii ne oferă câteva soluţii benefice pe termen lung.

Spune lucrurilor pe nume
Oamenii amabili evită să vorbească direct pentru a nu intra în discuţii contradictorii, de unde se pot naşte resentimente. Vorbeşte clar şi spune ce te deranjează, cu toate că unele persoane nu vor fi de acord. Doar aşa îţi vei face cunoscut punctul de vedere şi poţi dezbate problema în profunzime.

Scrie ceea ce nu poţi spune
Dacă ai trac şi îţi este greu să-ţi gestionezi emoţiile în faţa cunoştinţelor, scrie ceea ce te apasă. Singur, în faţa hârtiei sau a calculatorului, îţi poţi pune gândurile în ordine şi reuşeşti să-ţi înţelegi mai bine propriile sentimente şi cauzele pentru care ai ajuns în situaţia dată. În acest mod, îţi găseşti argumentele necesare pentru a iniţia o discuţie despre ceea ce te apasă.

Vorbeşte cu necunoscuţi
Dacă îţi este greu să discuţi cu prietenii tăi, de teamă că divergenţele ar putea afecta relaţia, atunci vorbeşte cu o persoană necunoscută, care nu ştie nimic despre tine. Prietenii apropiaţi au anumite aşteptări de la tine pentru că-ţi ştiu experienţele trecute, ceea ce creşte presiunea de a juca un rol adecvat în faţa lor. În schimb, pentru o persoană pe care o întâlneşti pentru prima oară şi pe care nu o vei mai vedea, eşti un om fără trecut şi fără viitor. Drept urmare, te poţi destăinui fără teama de a dezamăgi.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite