Vandalizată la Iaşi, ca demon, sculptura „Hidra” va fi scoasă la licitaţie. De la cât porneşte preţul

0
Publicat:

Sculptura „Hidra” a lui Costin Ioniţă, vandalizată la scurt timp după ce a fost amplasată în Iaşi, va fi scoasă la licitaţie pe 28 martie. Preţul de pornire este 5.000 de euro, iar potrivit  Casei de licitaţii Artmark, valoarea ei ar putea ajunge până la 10.000 de euro.

"Hidra", foto arhivă
"Hidra", foto arhivă

Lucrarea a fost amplasată iniţial în fosta Piaţă a Scânteii, actuala Piaţă a Presei Libere, în anul 2012, pe soclul pe care până atunci stătuse Lenin, şi reprezintă „un balaur cu şapte capete”. Ca parte senţială a evenimentului cultural „Luna Sculptorilor Români”, ea a fost dusă la Iaşi, unde nu a fost deloc pe gustul localnicilor, care au vandalizat-o, asemuind-o cu un demon.

Sculptorul Costin Ioniţă a explicat faptul că lucrarea sa este o metaforă, inspirată din politica postdecembristă, şi că reprezintă puterea de regenerare a răului născut din dorinţa de putere.

„Ideea lucrării este că, până la urmă, clasa politică s-a schimbat doar la faţă, dar în esenţă este aceeaşi. E o temă care reprezintă politica postdecembristă. De ce Hidra? Pentru că Hidra este monstrul mitologic cu sânge otrăvit şi posibilităţi de regenerare infinite. Cele şapte capete ale Hidrei au forma unor trandafiri ce răsar din trupul decapitat al statuii lui Lenin. Lucrarea a făcut parte din «Proiect 1990» şi a fost expusă prima dată chiar pe soclul statuii lui Lenin din Piaţa Presei Libere”, a explicat Costin Ioniţă.

"Hidra" a fost iniţial amplasată în Piaţa Presei Libere Bucuresti, foto Artmark
"Hidra" a fost iniţial amplasată în Piaţa Presei Libere Bucuresti, foto Artmark

„Hidra” face parte dintr-o serie mai mare de lucrări care vor fi licitate la Galeriile Artmark. În principal este vorba despre sculpuri ale unor autori contemporani şi posmoderni precum Paul Neagu, George Apostu, Aurel Vlad, Napoleon Tiron, Ion Irimescu, dar sunt prezenţi cu lucrări şi Oscar Han, Ion Jalea, Mac Constantinescu, Romul Ladea. Din aceasta expoziţie fac parte, de asemenea, şi mai tinerii artişti Lucian Smău, Daniel Rădulescu sau Costin Ioniţă. Vlad Olariu participă la eveniment în scop caritabil, cu sculptura „Măşti”, care porneşte de la 2.000 de euro. Banii obţinuţi pentru această lucrare vor fi donaţi către una dintre cauzele reprezentate de Crucea Roşie Română.

Dar iată cum este prezentată sculptura „Hidra” pe pagina de prezentare a licitaţiei din 28 martie a Galeriilor Artmark.

„Costin Ioniţă creează cu luciditate un trup încă plin de viaţă al comunismului, care susţine şapte capete de trandafiri, aparent tranşate, dar bine conectate, ale unei Hidre - o creatură mitologică, referire, de data aceasta simbolică, la prezentul politic. Individualizarea celor şapte capete florale în trupul dezinvolt arată capacitatea de regenerare a unui sistem, o observaţie atent şi explicit transpusă de artistul Costin Ioniţă în ambiţioasa lui lucrare (...) un memento etic, util spaţiului politic românesc. Fără să aibă caracter moralizator, sculptura surprinde în esenţă realitatea ascunsă multora şi dezvăluie la scală largă traseul moral şi uman al politicii noastre”, precizează Claudia Zidaru, în catalogul primei expoziţii a lucrării.

Opera este reprodusă şi în „Dicţionarul sculptorilor din România”, realizat de Editura Academiei Române.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite