Taxiul revine în preferințele de transport ale românilor

0
Publicat:

Românii se întorc la taxiuri după o perioadă de câțiva ani în care serviciile de transport alternativ au ocupat o cotă importantă din piață. Ei vor să evite tarifele majorate și fenomenul anulării comenzilor de către șoferi.

Clienții sunt atrași de tarifele fixe ale taxiurilor
Clienții sunt atrași de tarifele fixe ale taxiurilor FOTO Shutterstock

Rezultatele unui sondaj despre transportul la comandă au arărat că, pentru majoritatea celor chestionați (72%) garanția că mașina va ajunge la comandă este cel mai important aspect. Peste jumătate (51%) au declarat că își doresc ca transportul să fie tarifat doar cu un preț fix pe kilometru, ca în cazul taxiurilor.

Printre aspectele serviciilor de transport considerate importante sau foarte importante de către respondenți se mai numără siguranța că este un serviciu controlat de autorități (57%), curățenia din mașină (54%), gradul de confort din autovehicul (52%) și posibilitatea de a folosi serviciul în orice oraș din țară (46%).

Taxiurile pot avea o serie de avantaje: prețul fix pe kilometru (reglementat prin lege) și prezența în majoritatea orașelor din țară – chiar și în cele mici, unde nu există servicii de transport alternativ. 

Sondajul a fost comandat de compania GoCab Software și derulat pe platforma iVox, iar cei intervievați au fost întrebați ce consideră important sau foarte important la un serviciu de transport. GoCab este o aplicație 100% românească pentru comenzi taxi, în care sunt înrolați la nivel național peste 10.000 de șoferi autorizați de taxi aparținând firmelor de taximetrie și dispeceratelor din peste 20 de orașe din întreaga țară.

„Serviciile de taxi au trebuit să se reinventeze în condițiile unei concurențe crescute din partea serviciilor de transport alternativ. Aceasta este conceptul GoCab: o aplicație cu care să poți comanda un taxi cu telefonul mobil, disponibilă oriunde în țară, pentru orice dispecerat sau șofer de taxi, cu avantajele deja bine cunoscute: un preț reglementat și fix pe kilometru, dar și cu facilități de secolul XXI: localizarea GPS a adreselor de plecare și de destinație, hărți digitale cu ruta, plata cu cardul direct prin aplicație sau cu numerar, posibilitatea de a contacta șoferul direct din aplicație etc.”, explică Ninel Macarie, CEO GoCab.

Șoferii, penalizați. Călătorii nu

Un alt avantaj este faptul că șoferii sunt penalizați pentru anularea voluntară, fără motiv întemeiat, a comenzii. Spre deosebire de serviciile alternative de transport, utilizatorii care anulează comanda nu sunt penalizați și nu plătesc niciun fel de taxă suplimentară.

„Șoferul care anulează o comandă deja acceptată este penalizat cu blocarea funcționării aplicației GoCab pentru un interval de la două până la șase ore, fapt care reduce mult frecvența acestor incidente în cazul utilizatorilor aplicației“, spune Macarie.

Sondajul „Cu ce și cum circulă românii în marile orașe?“ s-a desfășurat online, în perioada 26.10 – 08.11.2022 pe un eșantion de 1.132 de respondenți, prin metoda CAWI (Computer-AssistedWeb Interviewing), aplicată prin intermediul platformei online iVox Research. Eșantionul este reprezentativ pentru populația utilizatorilor de internet din România cu vârsta de peste 18 ani și reședința în orașe mari.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite