Să oferi un scaun unui coleg mai în vârstă poate fi considerat un gest de discriminare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un judecător a decis că gestul de a oferi un scaun unui coleg mai în vârstă la locul de muncă poate fi catalogat ca o formă de discriminare pe criterii de vârstă, relatează Daily Mail.

Edreira a insistat că angajaților nu li s-a permis să stea jos în timpul serviciului. Foto: Arhivă
Edreira a insistat că angajaților nu li s-a permis să stea jos în timpul serviciului. Foto: Arhivă

Un tribunal a ajuns la concluzia că posibilitatea de a sta jos în timp ce angajații mai tineri stau în picioare ar putea duce la un „tratament mai puțin favorabil"

Acest lucru înseamnă că orice angajator care oferă un scaun angajaților în vârstă, mai degrabă decât colegilor lor mai tineri, ar putea încălca legile privind egalitatea de șanse, deoarece persoana în vârstă ar putea „concluziona în mod legitim" că este tratată „în mod dezavantajos". 

Decizia a fost luată după ce Filipe Edreira, un angajat în vârstă de 66 de ani care lucrează la un plan de reciclare, a dat în judecată Severn Waste Water Service din Worcester, Marea Britanie, după ce i s-a cerut să ia loc pe scaun în timpul turei sale. 

Angajatul, care lucrase la compania în cauză timp de 17 ani înainte de a fi concediat în octombrie 2023, a considerat că angajatorii săi încercau să îl forțeze să plece și a susținut că a fost discriminat, întrucât la locul de muncă nimeni altcineva nu folosea scaune. 

Instanța a respins acțiunea sa, considerând că scaunul a fost oferit deoarece colegii erau îngrijorați pentru starea sa de sănătate, dar tribunalul din Birmingham a decis că este vorba de un „comportament nedorit” care ar fi putut fi discriminatoriu. 

Având în vedere că am constatat că a fost un lucru neobișnuit, în opinia noastră domnul Edreira ar putea trage concluzia legitimă că a fost tratat diferit față de ceilalți și, prin urmare, în mod dezavantajos”, a spus judecătorul David Faulkner. 

Dintre cei 80 de angajați ai fabricii de reciclare, Edreira era singura persoană cu vârsta de peste 66 de ani, deși patru aveau peste 60 de ani și aproximativ jumătate aveau 50 de ani sau mai mult.

„Încurajează oamenii să se pensioneze”

El a împlinit 66 de ani pe 3 noiembrie 2021 și voia să mai lucreze încă 18 luni. 

Într-un e-mail din iulie 2022, Edreira - care nu putea să ridice greutăți după ce a suferit o intervenție chirurgicală - a spus că i-a auzit pe colegi spunând că șefii „încurajează oamenii să se pensioneze la 66 de ani"

Bărbatul a susținut că, în mai 2022, a fost obligat să se mute din secția care se ocupa cu hârtia - în care lucra de 10 ani - în cea care se ocupa cu plasticul. 

Cam în aceeași perioadă, managerul său Idris Buraimoh „l-a întrebat dacă dorește un scaun, când el nu ceruse unul". 

În cadrul audierilor s-a spus că scaunele sunt „oferite în mod obișnuit personalului" care le-ar putea găsi utile, din motive de sănătate sau de activitate, unii ar prefera să nu le folosească, în timp ce alții le pot folosi din când în când.

Cu toate acestea, Edreira a insistat că angajaților nu li s-a permis să stea jos în timpul turelor și că nu a văzut pe nimeni folosind un scaun. 

În luna iulie, i s-a emis pe nedrept o notificare în care era acuzat de absență neautorizată de la locul de muncă. În aceeași lună a intrat în concediu medical, iar în octombrie a fost concediat. 

Bărbatul, care în prezent are 68 de ani, a intentat un proces pentru discriminare și hărțuire pe motive de vârstă, susținând că firma a încercat să îl forțeze să plece după ce a împlinit 66 de ani. Cu toate acestea, tribunalul i-a respins acțiunea.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite