Care este vârsta de pensionare în Spania pentru a avea 100% drepturi. Numărul de ani de cotizare contează

0
Publicat:

Pentru orice lucrător din Spania, una dintre preocupările majore în perspectiva pensionării este cuantumul pensiei pe care o va primi și condițiile pentru a beneficia de acest important beneficiu.

Vârsta de pensionare în Spania depinde de numărul de ani de cotizare
Vârsta de pensionare în Spania depinde de numărul de ani de cotizare FOTO Shutterstock

În prezent, una dintre cerințele esențiale pentru a încasa o pensie publică în Spania este să fi contribuit la sistemul de pensii timp de cel puțin 15 ani.

Astfel, vârsta de pensionare în Spania este stabilită în funcție de perioada de contribuție a fiecărui individ.

În reforma pensiilor, Guvernul a stabilit ca vârsta de pensionare în Spania să crească de la 65 la 67 de ani într-un orizont de 15 ani. Procesul de creștere se va încheia în 2027.

Vârsta de pensionare pentru a accesa 100% din drepturi în 2023 este de 66 de ani și patru luni pentru acele persoane cu o contribuție la asigurările sociale de mai puțin de 37 de ani și nouă luni. Măsura îi afectează în primul rând pe lucrătorii care au pensionarea în orizontul apropiat, scrie ziarulromanesc.es

Calculul pensiei în Spania se bazează direct pe numărul de ani de cotizare ai fiecărui angajat, reflectând contribuțiile aduse de-a lungul carierei profesionale.

Pensia medie în Spania

Pensia medie de pensionare în octombrie 2023 în Spania se ridica la 1.377,22 euro. Cu toate acestea, un aspect important de luat în considerare este posibilitatea pensionării anticipate, care poate avea loc atât în mod voluntar, cât și la termen.

Cu toate acestea, beneficiul integral nu este garantat în cazul pensionării anticipate, deoarece aceasta implică reduceri ale cuantumului pensiei.

Reducerile aplicate la cuantumul pensiei variază în funcție de modalitatea aleasă și de contribuția anterioară a lucrătorului.

Cotizând timp de 15 ani, obligatorii pentru accesul la prestația contributivă, persoana va primi o sumă corespunzătoare a 50% din baza de reglementare. Ulterior, pentru fiecare dintre primele 49 de luni suplimentare, la baza de reglementare se adaugă un procent de 0,21%. Începând cu luna 50 și până în luna 209, se aplică un procent de 0,19% pentru fiecare lună.

Legislația spaniolă prevede reduceri care variază de la 21% la 3,26% din pensie în cazul pensionării anticipate voluntare și de la 30% la 0,63% în cazul pensionării anticipate involuntare.

Cu un cuantum mediu în octombrie 2023 de 1.377,22 euro, fiecare lucrător trebuie să ia în calcul aceste aspecte în planificarea financiară pentru perioada de pensionare.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite