Compania care vrea să elimine birocrația și să lase angajații să decida singuri. Ar putea funcționa?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O companie gigant cu aproape 100.000 de angajați vrea să scape de birocrația extrem de stufoasă cu opt straturi de șefi, eliminând managementul din mijloc și acordând angajaților mai multă libertate în alegerea proiectelor.

Corporatiști în timpul unei ședințe Foto Unsplash

Bayer, producătorul Alka-Seltzer, Claritin și alte medicamente populare fără prescripție medicală, a anunțat că intenționează să reducă birocrația, oferind angajaților mai mult control.

CEO-ul Bayer, Bill Anderson, care este directorul executiv din iunie 2023, are chiar și un nume corporativ elegant pentru planul său necorporativ: „Proprietate partajată dinamică”.

Angajăm oameni foarte educați și instruiți, apoi îi punem în aceste medii cu reguli și proceduri și opt straturi de ierarhie”, a spus Anderson într-un interviu pentru Business Insider. „Atunci ne întrebăm de ce marile companii sunt atât de proaste de cele mai multe ori”.

Planul lui Anderson implică un nou aspect radical pentru locul de muncă.

Într-un cadru corporativ tradițional, organigrama curge în sus: angajații de nivel inferior au manageri, acei manageri au manageri și așa mai departe până la vârful lanțului.

Anderson a spus că angajații și-au exprimat probleme cu această structură tradițională, în special la companiile mari. Potrivit Bayer, compania are puțin sub 100.000 de angajați.

Oamenii iubesc compania; iubesc tipul de cultură și știința și angajamentul față de pacienți, dar practic au spus: „Din ce în ce mai mult, nu putem face nimic”, a explicat Anderson. „Este pur și simplu prea greu să obții aprobările sau trebuie să te consulți cu atât de mulți oameni pentru a face ceva să se întâmple.”

Reducerea regulilor cu 99%

Anderson a spus că planul implică reducerea cu 99% a regulilor corporative literale – reglementările Bayer care rulează mai mult de 1.300 de pagini – cu 99%. „De fapt, este mai lung decât „Război și pace” și mult mai puțin interesant”, a spus el despre planul de reorganizare.

Intervine o parte cheie a propunerii lui Anderson: tăiați o mare parte din managerii de mijloc și lăsați angajații să aleagă proiectele pe care doresc să le urmeze.

În timpul unei sesiuni de instruire a companiei din New Jersey, angajații diviziei de sănătate pentru consumatori a Bayer au primit o previzualizare a acestei noi structuri, a raportat The Wall Street Journal.

Potrivit raportului, angajații au fost așezați în cerc și au avut ocazia să stea la mijloc pentru a împărtăși o idee. Dacă colegii angajați ar fi interesați de concept, s-ar putea alătura colegilor lor în mijlocul cercului.

„Vrei să te auto-organizezi”, a spus un trainer corporativ în timpul sesiunii, potrivit The Journal.

Compania nu a dezvăluit câți manageri vor fi scoși din organigramă. Mii de manageri din SUA vor fi reorganizați în diferite poziții, în timp ce alte roluri sunt eliminate, potrivit The Journal.

Planul lui Anderson va reduce costurile organizaționale cu aproximativ 2 miliarde de euro, sau aproximativ 2,17 miliarde de dolari, a spus compania germană într-un comunicat de presă din martie.

Planurile de reorganizare nu au rezultat doar din frustrările angajaților, ci și din solicitările investitorilor, potrivit The Journal.

În ultimul an, Bayer și-a văzut stocul scăzând cu peste 50%, de la 60,40 euro la 27,64 euro. Compania se confruntă, de asemenea, cu datorii de aproximativ 34 de miliarde de euro, potrivit Jurnalului, și decontări masive după ce a achiziționat Monsanto , producătorul herbizitorului Roundup, în 2018.

Beneficiile shake-up-ului?

O abordare descentralizată a mediului de lucru s-ar putea dovedi benefică pentru o companie care se confruntă cu vremuri tulburi, a declarat Nicholas Bloom, profesor de economie la Universitatea Stanford, pentru BI. În 2021, Bloom a publicat o lucrare în American Economic Journal care a analizat ce tipuri de abordări organizaționale ar putea ajuta companiile să răspundă mai bine la „șocurile macro”.

Lucrarea a constatat că „firmele descentralizate tind să se descurce mai bine în perioadele de schimbare rapidă, deoarece pot răspunde rapid”, a spus Bloom. „Prin eliminarea straturilor ierarhice, creșteți vitezele de răspuns, ceea ce este deosebit de valoros în vremuri tulburi.”

Cu toate acestea, există și beneficii pentru o structură mai centralizată. Studiile au arătat că managerii de mijloc au un impact mai mare asupra performanței generale a unei companii și că există limite la numărul de oameni pe care un singur manager poate supraveghea, a raportat anterior Business Insider.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite