Misterul familiei Ulas, oamenii care „nu ar trebui să existe”. De ce nu se puteau deplasa decât în patru labe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de știință nu și-au putut crede ochilor când în Turcia a fost descoperită o familie ai cărei membri nu puteau să se deplaseze în poziţie bipedă. Multă vreme, nu s-a găsit nicio explicaţie ştiinţifică pentru care aceşti oameni nu puteau merge decât în patru labe, potrivit unilad.com.

Patru dintre membrii familiei Ulas, captură video
Patru dintre membrii familiei Ulas, captură video

Familia Ulas provine din sudul rural al Turciei. Şase dintre membrii familiei (între timp unul dintre ei a murit) merg în patru labe, cu picioarele și cu palmele mâinilor, modul lor de deplasare fiind denumit „mersul ursului”.

Familia Ulas a devenit rapid virală, după ce mai mulți oameni de știință turci au scris o lucrare medicală despre ei şi mai ales după ce povestea lor a devenit subiectul unui documentar BBC.

Profesorul Nicholas Humphrey, psiholog evoluționist, a condus echipa care a cercetat toţi membrii familiei Ulas. Cercetătorii au rămas șocaţi atunci când au descoperit că din cei 18 copii născuți în această familie, șase dintre ei aveau un „handicap unic”, care îi făcea să meargă în patru labe.

În timp ce oamenii de știință turci credeau că familia „a involuat”, profesorul Nicholas Humphrey a considerat această concluzie „profund jignitoare și iresponsabilă din punct de vedere științific”, afirmând acest lucru într-un documentar BBC din 2006.

Teste neconcludente

Neputând accepta inversarea procesului de evoluție în cazul acestei familii din Turcia, el a încercat să găsească un alt răspuns şi a continuat să cercetările.

Scanările neurologice au arătat că mijlocul cerebelului părea să fie micșorat, dar acest lucru nu a oferit răspunsuri concludente, deoarece persoanele cu cerebel mai mic sau chiar fără cerebel pot să meargă în poziție verticală.

Cei afectați aveau un ușor handicap intelectual, dar nu prezentau slaba coordonare a mișcărilor mâinilor, a vorbirii și a ochilor, întâlnită adesea în ataxia cerebelară.

La rândul lor, paleontologi şi experți în fosile din New York au analizat modul în care membrii familiei Ulas mergeau în patru labe, constatând că nu era deloc în concordanță cu modul în care o făceau cei mai îndepărtaţi strămoşi ai omului. De asemenea, o echipă de la Universitatea din Liverpool a constatat că scheletele lor erau diferite de ale altor oameni.

Oamenii de știință păreau nedumeriți în ceea ce privește cauza exactă a tuturor acestor lucruri, deoarece puteau face observații, dar răspunsul la întrebarea de ce se întâmpla acest lucru nu putea fi aflat.

Când s-a întors să viziteze din nou familia Ulas, profesorul Nicholas Humphrey a avut o surpriză de proporţii: copiii lor puteau acum să meargă în poziție verticală, după ce au fost ajutați de un fizioterapeut și au primit echipament medical adecvat.

După ani de întrebări şi studii, în 2014, o echipă de oameni de știință danezi a găsit, în sfârșit, răspunsul la întrebarea de ce membrii familiei Ulas mergeau în patru labe.

O mutaţie genetică extrem de rară

Oamenii de știință de la Universitatea Aarhus au reuşit să identifice în cadrul acestui grup ceva numit sindromul de ataxie cerebeloasă, retard mental și dezechilibru (CAMRQ).

Potrivit Science Nordic, CAMRQ este un sindrom extrem de rar. Asta pentru că el derivă dintr-o mutație incredibil de rară, care împiedică proteinele să distribuie corect moleculele de grăsime.

Acest lucru duce la celule nervoase defecte, leziuni cerebrale și pierderea echilibrului, ceea ce ar explica de ce membrii acestei familii au mers în patru labe, deoarece echilibrul lor nu era suficient de bun pentru a merge în poziție verticală.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite