Greşeli frecvente şi alegeri inspirate în vestimentaţia pentru nuntă: „Nu există ţinuta de naşă, soacră sau alte ţinute stereotipe. Un singur rol este permis”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Româncele au tendinţa să exagereze vestimentar la nunţi, oricare ar fi rolul lor în cadrul evenimentului, este concluzia consultantului de imagine Raluca Dobrovolschi. Cel mai apreciate din punct de vederere stilistic în cazul invitaţilor sunt însă hainele festive simple, adaptate locaţiei şi codului vestimentar.

Ţinutele purtate în cadrul petrecerilor de nuntă dau adesea bătăi de cap doamnelor şi domnişoarelor, fiecare dorind să se facă remarcată prin vestimentaţia aleasă. Acesta este unul dintre motivele din cauza căruia româncele ajung să exagereze în privinţa alegerilor stilistice cu ocazia acestor contexte festive, uitând că nu opulenţa este „mama‟ eleganţei, ci simplitatea.

Astfel de gafe vestimentare apar adesea în cazul persoanelor cu o viaţă socială limitată şi care au impresia că ţinutele dedicate petrecerilor de nuntă ar trebui să fie strălucitoare, mulate, decoltate sau toate acestea împreună, spune Raluca Dobrovolschi, consultant vestimentar şi blogger adevarul.ro. Potrivit acesteia, altele sunt criteriile care delimitează parametrii alegerii potrivite. 

„Ţinutele de petrecere se aleg în raport cu tipul şi amploarea evenimentului, locul în care se va deşfăşura, momentul zilei şi silueta purtătoarei. Cu alte cuvinte, după aceleaşi criterii ca orice altă ţinută de petrecere‟, a declarat specialista, recomandând evitarea veşmintelor care dezvăluie prea mult. „Nu ne vom strădui să eclipsăm mireasa alegând o rochie cu şi mai multe mărgele aplicate, şi mai amplă, o coafură şi mai elaborată sau un machiaj şi mai intens‟, mai adaugă Dobrovolschi.

image

Creaţie Lela Rose

„Reţeta‟ unei ţinute reuşite

În ceea ce priveşte rolurile invitaţilor, petrecerea de nuntă nu ar trebui transformată într-un spectacol de teatru în care invitatele sunt „costumate‟  în naşe, bunici, surori şi aşa mai departe, menţionează bloggerul, singura „deghizare‟ acceptată în 2015 fiind femeia elegantă. „Ar fi greşit să ne gândim că există un astfel de concept: ţinută de naşă, soacră, fină sau orice altă titulatură. Termenul are, de fapt, o rezonanţă peiorativă, şi se referă la un tip de ţinute stereotipe, comune în cadrul petrecerilor de nuntă din România, şi anume excesiv de ornamentate, festive în mod ostentativ‟, explică consultantul vestimentar. 

image

Rochie Dolce&Gabbana

Socrii, în schimb, sau alţi invitaţi trecuţi de 50 de ani, reprezintă din păcate categoria de invitaţi care se diferenţiază de restul, dar asta din cauza vârstei şi a faptului că, în unele cazuri, nu mai ţin pasul cu tendinţele actuale. Pentru seniorii care nu mai obişnuiesc să frecventeze petrecerile, dar îşi doresc să arate prezentabil, specialista recomandă consultarea unei persoane mai tinere, al cărei stil este pe gustul lor. „Ar trebui să accepte faptul că poate nu mai sunt conectaţi la momentul prezent din punct de vedere vestimentar şi să roage pe cineva să le ofere câteva sugestii, pe care să le treacă totuşi prin filtrul propriilor preferinţe‟, spune Raluca.

image

Rochie Elie Saab 2015

  Aşadar, „reţeta‟ unei prezenţe reuşite este valabilă pentru toată lumea. În locul unei vestimentaţii nepotrivite, mult prea încărcate pentru natura evenimentului, invitatele ar trebui să poarte ţinute bine croite, inspirate din colecţiile designerilor interaţionali, printre care Elie Saab, Jenny Packham, designerul favorit al ducesei de Cambridge, Marchesa, brand dedicat rochiilor cu adevărat somptuoase, Oscar de la Renta şi Valentino.

Rochiile din materialele fine şi uşoare, precum mătasea, din colecţia de primăvară-vară 2015 semnată Elie Saab, sunt perfecte pentru o nuntă boemă, în aer liber.  Şifonul întâlnit în colecţia de primăvară 2016 a lui Jenny Packham reprezintă opţiunea ideală pentru rochiile domnişoarelor de onoare, iar dantela înflorată folosită în colecţia de toamnă-iarnă 2015 marca Dolce&Gabbana, este potrivită pentru invitatele cu gusturi rafinate. 

Rochii midi şi străluciri metalice

În timpul zilei, anul acesta sunt în tendinţe rochiile sau fustele scurte, până la genunchi sau midi, din materiale opace în culori deschise şi relativ estompate. Pentru un aer lejer, dar totodată delicat, invitatele care vor să iasă din tipare pot îmbrăca salopete elegante sau pantaloni, după modelul celor propuse săptămâna trecută de brandul românesc Nissa, în colecţia de primăvară-vară 2015/2016. 

image

Ţinută Nissa

Pentru seară, rochiile lungi sau cele tea-length (n.r. o palmă deasupra gleznei), model prezent şi în colecţia de primăvară-vară 2015 a designerului Roksanda Ilincic, sunt piesele de rezistenţă. Ţinutele care le vor face pe invitate să strălucească în timpul petrecerii de nuntă au culori mai intense, iar materiale folosite trebuie să fie cât mai preţioase, precum taftaua, organza, voalul sau shantungul, potrivit Ralucăi Dobrovolschi. De efect sunt ţesăturile cu străluciri metalice şi paietele, aspect de care au ţinut cont designerii casei de modă Marchesa, dar şi creatoarea Lela Rose, în prezentările pentru 2015. 

image

Rochie Lela Rose 

Culori şi croieli pentru domnişoarele de onoare 

Domnişoarele de onoare poartă de obicei acelaşi tip de rochie sau ţinute realizate din acelaşi material şi aceeaşi culoare. Potrivit consultantului vestimentar, această abordare este greşită, dezavantajându-le, de cele mai multe ori, pe ajutoarele proaspetei mirese. „Domnişoarele de onoare nu participă la nuntă pe post de recuzită, pentru a se asorta cu faţa de masa, papionul mirelui sau între ele. Ca orice alte invitate, îşi doresc să se simtă frumoase, au propriile preferinţe, siluete diferite, arată bine în culori diferite‟, spune experta. 

image

Creaţie Jenny Packham

„Pentru a se încadra totuşi în peisajul nunţii, domnişoarele de onoare ar putea avea rochii cu o temă comună cu cea a nunţii: urbane, romantice, uşor extravagante, boeme, sau cu detalii ori accesorii similare, cum ar fi brăţari identice din flori, coroniţe din flori şi aşa mai departe“, punctează aceasta. 

Printre culorile care fac legea anul acesta în vestimentaţia domnişoarelor de onoare se numără albastrul marin, griul care se completează perfect cu tonuri diferite de galben, dar şi verdele mentă, nuanţă aflată în topul preferinţelor în ultimii trei sau patru ani.  La fel de populare sunt şi nuanţele de roz somon, care arată excepţional lângă tonuri de verde, şi roz-trandafiriu. 

Codul vestimentar, „legea‟ nunţilor moderne

Cum nu toate evenimentele se desfăşoară în săli de bal sau restaurante pretenţioase, impunerea unui cod vestimentar ar putea fi de mare ajutor invitaţilor pe care i-a părăsit inspiraţia. Acest concept, care a căpătat popularitate şi în sfera evenimentelor sociale şi personale din România, este impus de locul în care se va desfăşura evenimentul şi momentul zilei şi este menit să ajute invitaţii să se integreze perfect în peisaj. De exemplu, în cazul în care o invitată alege să poarte o rochie lungă şi strălucitoare alături de o pereche de pantofi cu tocul cui iar nunta se desfăşoară într-o grădină, chiar dacă ţinuta sa este desăvârşită, aceasta nu se va potrivi cu decorul sau cu restul invitaţilor. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite