FOTO Povestea lui Evelyn Nesbit, primul supermodel din lume, a cărei frumuseţe a condus la crimă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Evelyn a ajuns faimoasă în cercurile artiştilor datorită frumuseţii ei. FOTO BBC
Evelyn a ajuns faimoasă în cercurile artiştilor datorită frumuseţii ei. FOTO BBC

Evelyn Nesbit a revoluţionat lumea modei cu un secol în urmă. Frumosul model din Statele Unite a avut o viaţă tumultoasă, faima sa atingând punctul culminant după ce a fost implicată într-o crimă.

Un model de succes trebuie să posede multiple calităţi, printre care frumuseţea naturală, carisma şi stilul, dar pentru a ajunge supermodel, o femeie trebuie să îşi lase destul de adânc amprenta în era în care trăieşte. Evelyn Nesbit, un model originar din Tarentum, Pennsylvania, s-a făcut cunoscută nu doar prin trăsăturile sale fizice remarcabile, ci şi prin viaţa sa controversată, scrie „BBC”. Provenită dintr-o familie cu o situaţie financiară dificilă, Evelyn a ajuns în New York în 1900 şi a devenit cunoscută într-un timp foarte scurt într-o lume nouă, foarte diferită de cea cu care era obişnuită. 

James Carroll Beckwith, un pictor american, a fost cel care a introdus-o în lumea artiştilor, contribuind la faima de care s-a bucurat tânăra, ajunsă inspiraţie pentru numeroase opere de artă, printre care sculptura „Innocence” realizată de George Grey Barnard, expusă la Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

image

FOTO Wikipedia

Chipul lui Evelyn a ajuns pe copertele unor reviste celebre, precum Vanity Fair şi Harper’s Bazaar, în diverse reclame la cremă de faţă sau pastă de dinţi, pe vederi, calendare sau cromolitografii. Tânăra apărea îmbrăcată în diverse costume în ilustratele vremii, întruchipând zeiţe greceşti, ţigănci, gheişe sau nimfe ale pădurii, dar niciodată nu poza în ipostaze foarte sexy.

Când fotografia de modă a prins avânt, Nesbit s-a aventurat în acest nou domeniu, pozând pentru Joel Federe. Fotografiile ei au dat imediat lovitura, iar celebritatea modelului a crescut instantaneu. În scurt timp, Evelyn a ajuns să cânte într-un cor pe Brodway, în piesa „Florodora”, dar şi în paginile ziarelor de scandal, care au început să scrie şi mai mult despre ea când aceasta a părăsit corul, primind un rol important în piesa „The Wild Rose” ( n.r. – Trandafirul sălbatic).

image

FOTO gotham.fromthesquare.org 

La începutul carierei ei pe Brodway, tânăra l-a cunoscut pe celebrul arhitect newyorkez Stanford White. La început, cei doi au fost prieteni, însă White a devenit iubitul şi binefăcătorul lui Nesbit şi al familiei ei, care se bucura frecvent de cadouri din partea acestuia. După o legătură amoroasă de câţiva ani, Evelyn s-a despărţit de arhitectul american şi s-a căsătorit cu milionarul Harry K Thaw. Lucrurile au luat o întorsătură tragică atunci când soţul gelos al modelului, care, după declaraţiile lui, încerca să-i apere onoarea soţiei, l-a împuşcat mortal pe White, fostul iubit. Nesbit a fost martorul cheie în procesul soţului ucigaş, în care a dezvăluit detalii şocante despre ambii bărbaţi, cum ar fi faptul că atât White, cât şi Thaw au abuzat-o fizic.

Din cauza notorietăţii cazului, juriul a fost pus sub sechestru, restricţie considerată necesară pentru prima dată în Statele Unite. Thaw a fost închis pe viaţă într-un sanatoriu, iar Evelyn, primul supermodel din lume, „a căzut victimă celebrităţii care a creat-o şi a consumat-o”, după cum a scris Paula Uruburu, autoarea biografiei modelului. Deşi procesul soţului său i-a marcat cariera, Nesbit a continuat să lucreze ca actriţă în filme mute, artistă de vodevil şi scriitoare. 

Citeşte şi:

FOTO VIDEO Uită ce ştiai despre dizabilitate. O proteză bionică, purtată pentru prima dată de o vedetă pop într-un videoclip

Cine le inspiră: tinerele renunţă la modelele feminine sensibile şi frumoase pentru cele inteligente şi curajoase

Naomi Campell, mai sexy ca niciodată în campania pentru lenjeria intimă Agent Provocateur

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite