Dr. Radu Țincu: „Nu există nicio metodă să inactivăm toxinele din ciuperci. Consumul unei singure pălării poate să ucidă un adult“
0Diferența dintre viață și moarte este dată, uneori, de un inel, de un miros fin, de nuanța unei culori. Natura nu a creat ciupercile doar pentru consum, altfel nu se explică de ce cea mai frumoasă ciupercă, Muscarița, este și foarte toxică. Regula generală, de la care niciun medic toxicolog nu se abate atunci când vine vorba de a da sfaturi românilor, este aceea că nu se consumă ciuperci decât dacă sunt cumpărate de la un magazin, întrucât acestea sunt crescute într-un spațiu protejat și nu conțin toxine.
Toxinele nu dispar după fierbere
Dr. Radu Țincu, medic primar de Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca, care are și specializarea de toxicolog, avertizează asupra consumului de ciuperci toxice, după ce în ultimii ani a tratat un număr mare de pacienți care au ajuns la spital cu forme severe de intoxicație. „Ciupercile necomestibile conțin anumite toxine. În ultimii ani, chiar și culegătorii experimentați s-au înșelat în privința comestibilității ciupercilor. La prima vedere par comestibile, dar în realitate conțin toxine periculoase pentru om. Din păcate, nu există nicio modalitate de a detecta cu simțurile noastre dacă sunt toxice. Ciupercile periculoase au același gust ca orice ciuperci comestibile. În al doilea rând, nu există nicio metodă să inactivăm aceste toxine. Există mai multe mituri: dacă folosim obiecte de argint care să vină în contact cu ciupercile sau dacă sunt fierte, dispar toxinele. Sunt false. Aceste toxine din ciuperci sunt termostabile, asta înseamnă că nu pot fi distruse prin fierbere“, explică medicul pentru „Weekend Adevărul“.
Cantitatea de toxine variază în funcție de specie, dar în cazul Amanitei Muscaria, spre exemplu, consumul unei singure pălării poate să ucidă un adult, avertizează dr. Radu Țincu. Este suficientă o singură pălărie într-o tocăniță cu ciuperci pentru a produce intoxicația unei familii întregi.
Intoxicațiile cu ciuperci sunt considerate urgenţe medicale și pot avea o evoluţie gravă, uneori letală, de aceea este obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 şi prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.
Semnele intoxicației
În cazul în care o persoană a mâncat ciuperci necomestibile, de obicei primele semne care apar sunt cele digestive: greață, vărsături, dureri abdominale. Medicul spune că este bine ca pacientul să se prezinte în această perioadă la spital, mai ales dacă știe că a consumat ciuperci culese din pădure. De asemenea, de reținut este și că perioada scurtă între ingestie și apariția simptomelor înseamnă că toxiinfecția este gravă. „Nu este indicat să ia medicamente antivomitive sau antidiareice pentru că acest lucru va duce la menținerea în interiorul tubului digestiv a acestor toxine și la absorbția completă a lor. Cel mai bine este să lăsăm organismul să le elimine. Dacă numărul de scaune diareice și vărsături va fi abundent este nevoie de perfuzii, pentru că altfel pacientul se va deshidrata sau pot apărea anumite tulburări electrolitice, în special sodiu, potasiu, clor. Deci, în niciun caz nu trebuie să administrăm acasă medicamente care să reducă tranzitul intestinal pentru că atunci, cu siguranță, ne vom intoxica“, avertizează medicul.
După acest episod digestiv, există o perioadă de acalmie, care poate dura de la câteva ore la o zi. „Este perioada cea mai periculoasă, pentru că atât pacientul, cât și medicul se pot păcăli. Pacientul crede că s-a vindecat, însă urmează perioada de afectare hepatică în care începe să se distrugă ficatul. Apare hepatita toxică care poate să meargă până la insuficiență hepatică. Este perioada cu mortalitatea cea mai mare pentru că poate să ducă până la decesul pacientului în câteva zile“, spune dr. Radu Țincu.
În cazul în care un pacient ajunge la spital după ce a consumat ciuperci cumpărate din surse neautorizate, cel mai bine este să poată descrie ciuperca respectivă pentru ca medicii să încerce să o identifice într-un atlas și să vadă cărei specii îi aparține, pentru că de acest lucru depind prognosticul și severitatea bolii.
De la hepatită toxică la deces
Vremea prielnică pentru creșterea și culesul ciupercilor abia s-a arătat în România și deja au apărut primele cazuri grave. Spre exemplu, doar săptămâna trecută, 20 de persoane din Buzău au ajuns la Urgență după ce au mâncat ciuperci cumpărate de pe marginea drumului. Tot în aceeași perioadă, în doar 48 de ore, zece ieșeni cu aceleași simptome au ajuns la spital.
În fiecare toamnă, în secția de Toxicologie a Spitalului Floreasca ajung între 20-30 de pacienți internați cu hepatită acută toxică după consumul de ciuperci otrăvitoare. „Chiar săptămâna trecută am internat trei pacienți, membri ai aceleiași familii, care au venit cu hepatită toxică după ce au mâncat ciuperci pe care le-au cules din pădure. Din păcate, am avut și pacienți care au decedat. Boala a fost atât de rapidă încât nu a mai fost timp de punerea lor pe lista de transplant hepatic și, din păcate, au decedat în această fază de insuficiență hepatică fulminantă. Situația este cu atât mai gravă în cazul copiilor, când corpul lor este expus la o cantitate mare de toxine“, mai spune dr. Radu Ţincu.
Recomandarea fermă a medicului toxicolog este aceea de a cumpăra ciuperci doar din supermarket întrucât sunt verificate din punct de vedere toxicologic și care sunt crescute astfel încât să nu existe niciun risc pentru sănătatea populației. Același risc există și atunci când culegem ciuperci din pădure, dar și atunci când le cumpărăm de pe marginea drumului.