Chanel a dat tonul modei de anul viitor la Havana: sezon estival cu pălării fedora şi berete Che Guevara FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Designerul Karl Lagerfeld, la finalul prezentării din Havana. FOTO AP, Guliver Getty Images
Designerul Karl Lagerfeld, la finalul prezentării din Havana. FOTO AP, Guliver Getty Images

Prezentarea de modă Chanel a colecţiei de resort pentru sezonul estival al anului viitor aduce în prim plan hainele şi accesoriile de inspiraţie cubaneză. Pălăriile fedora, beretele în stilul Che Guevara, tricourile colorate, cu logouri şi înscrisuri, alături de jachetele kaki şi rochiile maxi din mătase, au dominat podiumul improvizat pentru prima dată în capitala cubaneză Havana.

Încă din anii 2000, legenda vie Karl Lagerfeld, directorul de creaţie a casei de modă Chanel, a traversat lumea în lung şi în lat pentru a-şi găsi inspiraţia şi decorul potrivit pentru prezentările colecţiilor de resort (n.r. – de vacanţă). Seoul, Dubai, Veneţia şi Singapore sunt oraşele care au devenit, rând pe rând, scene ale prezentărilor de modă pentru liniile vestimentare de vacanţă. 

Anul acesta, Lagerfeld a ales Havana, capitala Cubei, pe care a transformat-o într-un podium spectaculos pentru linia vestimentară inspirată de cultura ţării. Pe 3 mai, Chanel a poposit pentru prima dată, pentru o prezentare de modă, în America Latină, orchestrând un spectacol de zile mari.

O parte din tendinţele pentru sezonul cald al anului următor, dar şi câteva trenduri vizibile încă de anul acesta, au fost evidenţiate de designerul de origine germană printr-o colecţie aplaudată de criticii de modă.

Alb, negru şi stilul masculin

Şirul creaţiilor Chanel a debutat cu ţinute în tonuri monocrome. Prezentarea a fost deschisă de modelul britanic Stella Tennant, care a purtat o pereche de pantaloni albi cu dungi negre, de inspiraţie bărbătească. Ansamblul vestimentar a fost completat de un sacou negru şi o cămaşă albă, strânsă pe talie cu un brâu deasupra căruia a „domnit“ o curea cu cataramă argintie în forma consacratului logo Chanel. 

foto ap

FOTO Modelul Stella Tennant a deschis prezentarea într-o ţinută masculină

Piesa de rezistenţă a fost însă pălăria fedora, specific cubaneză, un laitmotiv al colecţiei cu note masculine. De altfel, Lagerfeld a îmbinat armonios o serie de elemente din moda bărbărească, printre care fracul, cravata lată, pantalonii cu croială lejeră şi jachetele în stil army, cu elementele feminine – rochiile din mătase ori cu decupaje sexy, fustele ample, care amintesc de ţinutele balerinelor, şi broşele strălucitoare.

foto ap

FOTO Bereta Che Guevarra asortată unei ţinute elegante

În continuare, colecţia a căpătat nuanţe pastelate, tonurile de gri, roz, piersică şi ou de raţă, colorând rochiile vaporoase din mătase şi organza, împodobite cu paiete şi pene. Accesoriile s-au transformat şi ele, dobândind, uşor, uşor, un aer mai feminin. Pălăria fedora a fost înlocuită cu eşarfe legate pe cap şi berete în stilul celei purtate de revoluţionarul cubanez Che Guevara, decorate cu broşe strălucitoare.

„Coco Cuba”, nebunie de culori

Pe podiumul lung de 160 de metri, improvizat pe bulevardul El Paseo Del Prado, din centrul Havanei, unele modele au defilat fumând tacticos trabucuri cubaneze, în timp ce ţinutele lor deveneau tot mai colorate şi relaxate. 

foto getty images

FOTO Tricoul cu înscrisul „Coco Cuba“, una dintre creaţiile-emblemă ale colecţiei

Tricourile retro, imprimate cu sloganul „Coco Cuba“, purtate pe sub taioarele din tweed, materialul-semnătură al brandului, cu pantaloni din denim şi fuste creion până la jumătatea gambei, au împrospătat colecţia. Apoi, maşinile Cadillac cu care au fost transportaţi în miezul acţiunii cei 700 de invitaţi şi-au găsit locul şi pe materialele fustelor şi ale rochiilor maxi din mătase, ca o notă exotică, sub formă de imprimeu.

foto ap

FOTO Rochie din mătase cu maşini Cadillac şi logoul Chanel imprimate pe material 

Printre trendurile ce merită amintite se numără suprapunerile vestimentare şi alternarea hainelor sport şi a celor elegante. Un exemplu este ţinuta alcătuită din bluză sport din bumbac şi rochie din tweed cu umerii uşor lăsaţi, purtată cu eşarfă pe cap şi pantofi de tip Oxford, populari în colecţia de resort 2017 semnată de Chanel. Alături de aceştia s-au remarcat şi saboţii, mocasinii, pantofii cu şiret şi papucii cu aplicaţii preţioase.

foto getty images

Ţinută casual-sport marca Chanel. FOTO

Printre detaliile la modă vara următoare, consacrate deja în sezonul cald al anului 2016, întâlnim dungile verticale, în nuanţe de alb şi roşu, dar şi modelul marinăresc, în alb şi albastru. Volanele, prezente pe rochii, pe mânecile bluzelor, picate pe umeri sau pe fuste, alături de franjuri, se află şi ele printre elementele care rămân în tendinţe.

Defilare transformată în carnaval

Invitaţii s-au aliniat pe ambele părţi ale podiumului improvizat, printre aceştia actorul Vin Diesel, actriţa şi cântăreaţa Vanessa Paradis şi modelul Gisele Bündchen, fiind „vegheaţi“, de pe balcoanele şi acoperişurile aglomerate, de localnicii plini de voie bună, care aclamau, râdeau şi salutau mulţimea.

„Cine s-ar fi gândit la o asemenea primire călduroasă, într-o ţară comunistă, săracă, a unui brand luxos şi a femeilor înstărite care poartă creaţiile acestuia? Lucrurile ar fi putut lua uşor o altă direcţie, însă oamenii din Cuba au fost cei care au creat acea atmosferă plină de viaţă, de entuziasm exuberant, care a inclus apoi pe toată lumea, de la modele, la ziariştii şi fotografii de obicei pasivi şi greu de impresionat“, a consemnat, pentru ediţia americană a revistei „Vogue“, criticul de modă Sarah Mower.

Prin acest spectacol, însă, Karl Lagerfeld a reuşit să îşi atingă obiectivele: de la decorul spectaculos, simbol al unor schimbări istorice în relaţiile internaţionale, la colecţia purtabilă, realizată desăvârşit, care emană, parcă, tinereţe, potrivit lui Mower. La sfârşitul defilării, prezentarea de modă s-a transformat într-un carnaval, toţi cei prezenţi, de la modele, la invitaţi şi localnici, întâlnindu-se în paşi de dans. 

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite