Cercetătorii au descifrat, după 475 de ani, codul secret cu care regele Spaniei își scria epistolele

0
0

În scrisoare se dezvăluie un complot din partea Franței pentru uciderea regelui Spaniei Carol al V-lea, relatează The Guardian.

Scrisoarea a fost descifrată după sute de ani FOTO Profimedia
Scrisoarea a fost descifrată după sute de ani FOTO Profimedia

O echipă de la laboratorul de cercetare Loria, din Franța, a reușit să descifreze scrisoarea scrisă în 1547 de împăratul Carob Cvintul, unul dintre cei mai puternici oameni ai secolului XVI către ambasadorul său în Franța, scrie digi24.ro.

Era o perioadă cu războaie și tensiuni între Spania și Franța, condusă la acea vreme de Francisc I, conducătorul renascentist care l-a adus pe Leonardo da Vinci din Italia.

 Scrisoarea lui Carol către Jean de Saint-Mauris se afla în colecțiile bibliotecii Stanislas din Nancy. Cécile Pierrot, o specialistă în criptografie la laboratorul Loria, a auzit pentru prima dată de existența ei în 2019. După multe căutări, a reușit să o vadă în 2021. Scrisoarea care purta semnătura lui Carol Cvintul era misterioasă și total de neînțeles, a povestit ea.

După o muncă minuțioasă și asistată de tehnologie, Pierrot a găsit „familii distincte” de aproximativ 120 de simboluri folosite de Carol al V-lea.

„Cuvinte întregi sunt criptate cu un singur simbol”, iar împăratul a înlocuit vocalele care vin după consoane cu semne, a spus ea, adăugând că s-a inspirat probabil din arabă.

Cercetătoarea susține că regele a folosit și simboluri fără sens pentru a induce în eroare orice adversar care încerca să descifreze mesajul.

O altă scrisoare de la Jean de Saint-Mauris, în care destinatarul a mâzgălit o formă de cod de transcriere pe margini, a ajutat și ea la elucidarea misterului.

Desenclos a spus că se întâmplă „rar ca un istoric să reușească să citească o scrisoare pe care nimeni nu a reușit să o descifreze timp de cinci secole”. Mesajul „confirmă starea oarecum degradată” din 1547 a relațiilor dintre Francisc I și Carol Cvintul, care semnaseră un tratat de pace cu trei ani mai devreme, a spus ea.

„Relațiile erau tensionate între cei doi, cu diverse încercări de a se slăbi reciproc. Scrisoarea vorbește despre zvonuri despre un complot pentru asasinarea lui Carol, despre care se spunea că se pregătea în Franța”, a spus Desenclos.

 Cercetătorii speră acum să identifice și alte scrisori între împărat și ambasadorul său, „pentru a avea un o imagine clară a strategiei lui Carol Cvintul în Europa”.

Magazin


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri