Accesoriile fantezie ale iernii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dolce&Gabbana a avut o colecţie plină de simboluri creştine FOTO Reuters
Dolce&Gabbana a avut o colecţie plină de simboluri creştine FOTO Reuters

În cele patru săptămâni de modă de la New York, Londra, Milano şi Paris s-a ajuns la o concluzie comună: bijuteriile sunt cel mai puternic atu al ţinutei în sezonul următor.

Nu vorbim despre orice fel de bijuterii. Ci despre cele care spun o poveste, precum cerceii din colecţia lui Ralph Lauren, care aduc aminte de eroinele literaturii ruseşti. Mai declarative ca niciodată, mai accentuate decât pantofii şi genţile, bijuteriile feminine devin semnătura fiecăreia dintre noi.

Frumuseţea bijuteriilor grosolane

Perlele exagerate, prezentate de Chanel pentru primăvară-vară, vor fi istorie în toamnă, când lanţurile groase şi zalele vor accentua fiecare piesă vestimentară. Colecţia casei de modă franceze a plusat, chiar exagerat, cu zalele care acompaniază de obicei modelele de genţi 2.55. Pantofii, jachetele, colierele, brăţările, chiar şi coafurile manechinelor au fost „înfrumuseţate“ cu lanţurile de zale argintii care vor deveni senzaţia sezonului următor.

   Opulenţa de bijuterii amestecate, pandantive cu coliere şi lanţuri numeroase a existat şi în colecţia Lanvin, care a creat un contrast minunat între feminitatea extremă a rochiilor şi agresivitatea bijuteriilor. Înainte să înceapă să lucreze la o colecţie, lui Alber Elbaz, directorul de creaţie al casei, îi place să se concentreze pe cuvinte scrise mare pe foi de hârtie separat, pentru a traduce mai bine ideile sale în piese vestimentare. Pentru colecţia toamnă-iarnă, Lanvin s-a concentrat pe cuvintele „Love“, „Cool“, „Happy“ şi „Help“, care s-au transformat în bijuterii grosolane de serie. Coroane neconvenţionale şi broşe cu insecte au completat gama distractivă.

versace

(Versace, colecţia toamnă-iarnă 2013)

Diamantele nu se sparg

Pentru doritoarele de sobrietate, designeri precum Ralph Lauren şi Céline au venit cu soluţia. La show-ul
Lauren au putut fi detectate nuanţe à la Anna Karenina, dar şi un pic din „Mizerabilii“, în combinaţia dintre cerceii-candelabru în stil baroc şi căciulile de blană. Céline a ales partea minimalistă, ca de obicei, şi a prezentat ţinute alături de o singură bijuterie, ori o brăţară, ori un colier simplu cu o piatră minerală prinsă la mijloc. Pietre asemănătoare au putut fi văzute şi în colecţia lui Oscar de la Renta. Designerul a mizat pe pietre minerale turcoaz, ametist, rubinii şi albastre, supradimensionate, indiferent de bijuteria aleasă: cercei, coliere sau brăţări.

Chiar dacă tendinţele mizează pe opulenţă şi bizar şi bijuteriile clasice şi-au făcut loc pe podium. Broşele cu diamante au sclipit în colecţia Emanuel Ungaro, unde directorul de creaţie Fausto Puglisi a înţeles cel mai bine dragostea eternă dintre pietrele preţioase şi femei. Nici Frida Giannini de la Gucci nu a simţit nevoia de ceva nonconformist şi a ales colierele din diamante pentru a contrasta cu rochiile negre.

chanel

(Chanel, colecţia toamnă-iarnă 2013)

Dar designerii care au mizat pe simplitate sau clasic au fost puţini la număr. Pentru că sezonul următor aparţine cu totul accesoriilor reinventate şi reinterpretate. Cerceii-candelabru de la Balmain au fost modernizaţi cu materiale precum plasticul transparent, prin care culorile jachetelor brandului pot reflecta. Brăţările în stil grunge, sau Nirvana pentru cunoscători, au fost accesoriile care au reîntors stilul vestimentar în 1990, de data aceasta completate cu diamante şi coliere de perle. Un haos total, dar asta a şi fost intenţia lui Hedi Slimane.

Bijuterii pentru podoaba capilară

O colecţie controversată aparţine duoului Dolce&Gabbana, care a apelat la figurile sfinţilor pentru imprimeurile rochiilor, dar şi la simboluri creştine ca sursă de inspiraţie pentru accesorii. De la genţile care aduc aminte de catedrala Santa Maria Nuova, din Monreale, casa de modă a exagerat cu cruci mari bizantine, mult aur, modele de mozaic, dar mai ales coroane. Fiecare model a purtat o coroană din aur masiv care a completat gama de accesorii cu tentă siciliană.

Accesorii cel puţin bizare, dar nu mai puţin atrăgătoare, au putut fi admirate şi în show-ul Alexander McQueen. Prezentările virtuoase ale casei de modă condusă impecabil de Sarah Burton, însărcinată în luna a opta, au fost în lumina reflectoarelor pentru toate motivele întemeiate. Perlele şi pietrele preţioase au acoperit feţele modelelor legate prin lanţuri subtile, mergând pe aceeaşi linie cu rochiile încărcate de preţiozitate. Dar ideea de bază a fost aceeaşi cu cea transmisă de cele mai importante evenimente bianuale de modă: accesoriile dau tonul în sezonul următor. 

Diamante sau sfinţi?

Avem aşa: designerii care nu se dezic de propria credinţă în ciclicitatea clasicismului şi cei care cred că orice piesă poate fi reinventată în orice fel. Cu cât e mai imprevizibilă, cu atât mai bine. În ultimele patru săptămâni, diferenţa dintre viziuni s-a văzut cel mai bine la nivelul colierelor de diamante sau de plastic. Iar în lunile următoare se va vedea cel mai bine diferenţa dintre noi, femeile, în funcţie de alegerile noastre.

Mie mi-a plăcut enorm colecţia Dolce&Gabbana. Nu pentru toate referinţele bisericeşti, ci pentru femeia pe care au prezentat-o. Sicilianca hotărâtă, demnă şi blindată de aur, nu pentru spectacol, cât pentru propria plăcere. Mamei, în schimb, nu i-a plăcut colecţia Dolce&Gabbana. Pentru ea, sfinţii au fost folosiţi în toate scopurile necinstite şi orice merit estetic şi-a pierdut valoarea. Pentru mine, au dat sens poveştii pe care o spune femeia siciliană, chiar dacă aud parcă scremutul creativ când s-a hotărât tema cu sfinţii.

Cert este că, mai mult ca niciodată, accesoriile sunt cele care fac diferenţa şi nu hainele. La nivel creativ, inelele în straturi de la Dior au avut mai mult de spus despre femeia care urmează să le poarte decât rochia fără bretele. Şi tot acum, mai mult ca niciodată, a fost evidentă bariera dintre minimalism şi opulenţă. Dar cel mai mult, parcă niciuna nu a arătat mai bine vreodată. Atât de bine că nu mi-ar fi greu să cred într-o rătăcire de stil personal când va trebui să aleg între brăţara simplă, delicată şi colierele numeroase şi diferite.

Magazin



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite